Amazon

Amazon 7 godina prije plana do 100 posto obnovljive energije

Amazon je planirao do 2030. koristiti isključivo obnovljivu energiju u svojim globalnim operacijama, uključujući podatkovne centre, poslovne zgrade, trgovine i centre za isporuku, no u srijedu su objavili kako su taj cilj postigli – 7 godina prije roka.

Da bi to postigli, postali su najveći korporativni kupac obnovljive energije četiri godine u nizu i, kako ističu, uložili milijarde dolara u više od 500 solarnih i vjetroprojekata na globalnoj razini, koji zajedno mogu generirati dovoljno energije za napajanje ekvivalentno 7,6 milijuna američkih domova.

– Postizanje ovog cilja važna je prekretnica u našim nastojanjima da ispunimo našu predanost klimatskom obećanju o nultom ugljičnom otisku do 2040. Gledajući unaprijed, ostajemo kao i uvijek predani tome da to postignemo, ali put se mijenja na načine koje nitko nije ni predvidio prije samo nekoliko godina – uglavnom potaknut sve većom potražnjom za generativnom umjetnom inteligencijom. To će zahtijevati drugačije izvore energije nego što smo prvotno predviđali, tako da ćemo morati biti spretni i nastaviti razvijati svoj pristup dok radimo prema neto nultom ugljiku – ističu iz Amazona.

Dodaju kako nastavljaju s ulaganjima u nove izvore obnovljive energije.

– Postizanje našeg cilja obnovljive energije nevjerojatno je postignuće i ponosni smo na posao koji smo obavili da bismo stigli ovdje, sedam godina ranije. Također znamo da je ovo samo trenutak u vremenu i da naš rad na dekarbonizaciji našeg poslovanja neće uvijek biti isti svake godine—nastavit ćemo napredovati, dok se također neprestano razvijati na našem putu do 2040. – kažu u Amazonu.