Canva

AZU potpisao Sporazum o suradnji s Partnerstvom za čisti vodik

Agencija za ugljikovodike (AZU) i Partnerstvo za čisti vodik potpisali su memorandum o suradnji u sklopu “EU Hydrogen Valley Days 2024”, koji se održavaju u Bruxellesu 17. i 18. lipnja, izvijestili su u utorak iz AZU-a.

Sporazume su potpisali izvršna direktorica Partnerstva za čisti vodik Valerie Bouillon-Delporte i predsjednik Uprave AZU Marijan Krpan.

Nakon analize politika istraživanja i inovacija vezanih za vodik, Partnerstvo za čisti vodik pokrenulo je poziv za tehničku podršku regionalnim i nacionalnim upravljačkim tijelima. Agencija je uspješno aplicirala i odabrana je za stvaranje sinergija u ovom ključnom sektoru, nakon čega je započela izrada sveobuhvatnog, prilagođenog Memoranduma o suradnji, navodi se u priopćenju.

Taj korak, kako se ističe, predstavlja značajan doprinos daljnjem razvoju čistog vodika u Europi i jačanju suradnje između relevantnih tijela u različitim zemljama. Agencija, zajedno sa ostalim odabranim tijelima, ima priliku ostvariti koristi od tehničke podrške, usmjerene na prijenosu znanja, izgradnji kapaciteta i financiranju u sektoru vodika, zaključuje se u priopćenju.

Inače, Partnerstvo za čisti vodik je javno-privatno partnerstvo koje financijski podupire aktivnosti istraživanja i inovacija na području tehnologija vodika u Europi. Naime, krajem 2019. Europska komisija usvojila je Europski zeleni sporazum koji predviđa dekarbonizaciju europskog gospodarstva, odnosno “klimatsku neutralnost” do 2050. Unija do 2030. namjerava smanjiti količinu stakleničkih plinova za 55 posto.

Važnu ulogu u povlačenju iz uporabe fosilnih goriva ima zeleni vodik, pri čijoj proizvodnji ne nastaju staklenički plinovi. Zeleni vodik nastaje tijekom elektrolize, u kojoj se voda razgrađuje na vodik i kisik. U teoriji, vodik bi mogao u potpunosti zamijeniti fosilna goriva – pogon industrije, vozila i grijanje domova – no potrebno je razviti napredne projekte i na strani potražnje i na strani ponude koji bi koristili to gorivo, što je cilj Partnerstva za čisti vodik.