Holcim

Dekarbonizacija cementne industrije: Holcimov projekt na listi strateških za državu

Holcimov projekt “Kodeco net zero”, vrijedan 237 milijuna eura, koji bi trebao omogućiti postizanje ciljeva dekarbonizacije cementne industrije, smanjenje emisija CO2 i stvaranje novih radnih mjesta, uvršten je na listu strateških investicijskih projekata RH, priopćili su u utorak iz Holcima.

Holcim (Hrvatska) prijavio je “Kodeco net zero“ Ministarstvu gospodarstva te je nakon administrativne obrade on upućen na razmatranje Povjerenstvu za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata. Na sjednici održanoj 4. lipnja Povjerenstvo je donijelo Odluku o njegovu uvrštenju na Listu strateških projekata Republike Hrvatske.

Projekt “Kodeco net zero” vrijedan je 237 milijuna eura te će njegovom provedbom Holcim postati prvi proizvođač ugljično neutralnog cementa u Hrvatskoj i jedan od prvih u Europi, navodi se u priopćenju.

Tvrtka je za provedbu projekta dobila i bespovratna sredstva Europske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) u iznosu od 117 milijuna eura. Ističe se i kako je to jedini veliki hrvatski projekt sufinanciran kroz EU Inovacijski fond Europske komisije.

Provedba projekta “Kodeco net zero“ trebala bi izravno doprinijeti ostvarenju Strategije niskougljičnog razvoja RH s planiranim smanjenjem emisija za 367.000 tona CO2 godišnje, smatraju u Holcimu, dodavši da je projekt visoko inovativan s vrhunskom kvalitetom u toj industriji, te da promiče dekarbonizaciju cijelog sektora, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Uprave Holcima Dario Vrabec ističe da je to priznanje rezultat njihovog višegodišnjeg predanog rada i inovacija tima.

“Kodeco net zero predstavlja ne samo našu viziju i strast, već i našu predanost stvaranju bolje budućnosti kroz održive i inovativne inicijative“, istaknuo je Vrabec.