Djeca u blizini Amsterdamske zračne luke imaju veće respiratorne poteškoće
Foto: Canva

Djeca u blizini amsterdamske zračne luke imaju veće respiratorne poteškoće

Znanstvenici iz Nizozemske otkrili su da djeca koja žive u blizini amsterdamske zračne luke Schiphol više koriste inhalatore od prosjeka što ukazuje na respiratorne bolesti. To je vjerojatno posljedica štetnih mikroskopskih čestica iz ispuha zrakoplova kojih u samo jednom kubičnom centimetru zraka u blizini zračne luke ima nekoliko desetaka tisuća.

Oprema za mjerenje onečišćenja zraka postavljena je u tri osnovne škole, od kojih je svaka bila oko kilometar udaljena ograde zračne luke. Istraživači su tjedno mjerili funkciju pluća 161 djeteta u školama i 19 djece s astmom koja žive u blizini zračne luke. U školama sjeverno i južno od zračne luke, djeca zrak kontaminiran sitnim česticama.

Djeca u blizini Amsterdamske zračne luke imaju veće respiratorne poteškoće
Foto: Canva

Profesor Gerard Hoek sa Sveučilišta u Utrechtu, koji je vodio studiju, rekao je: “U danima s visokim udjelom čestica povezanih sa zrakoplovstvom, djeca su imala znatno više respiratornih simptoma i koristila su više lijekova za ublažavanje simptoma.” Ti su simptomi uključivali kašalj, hripanje i pojavu sluzi. Sam smjer vjetra nije bio dobar pokazatelj izloženosti česticama iz zračne luke pa je malo vjerojatno da će roditelji ili djeca znati koliko su u kojem trenutku izloženi.

Godine 2021. Nizozemsko zdravstveno vijeće i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) istaknuli su sve više dokaza da ultrafine čestice (UFP), koje se još nazivaju i nanočesticama, štete našem zdravlju.

Godine 2020. studija četiriju europskih prijestolnica otkrila je zrakoplovne UFP u središtima gradova koje su dolazile iz zračnih luka na periferiji. U Ujedinjenom Kraljevstvu, UFP s Heathrowa može se mjeriti u središtu Londona, udaljenom gotovo 20 km, te diljem zapadnog dijela grada.