Električni auto
Canva

Elektrifikacija auto industrije naišla na neočekivanu prepreku – kradljivce i vandale

U SAD-u je ove godine došlo je do naglog porasta vandalizma i krađe na punjačima za električne automobile. Iako vandalizam infrastrukture za električna vozila nije bio nešto neviđeno u prošlosti, bio je rijetka pojava i obično motiviran ekstremnom ideologijom protivnika električnih auta. Međutim, u novije vrijeme, “napadi na punjače” se vrše uglavnom zbog krađe vrijednih metala koji se nalaze u kabelima za punjenje električnih vozila.

U SAD-u je ove godine već bilo nekoliko slučajeva kada su čitave stanice za punjenje s desecima punjača pokrade tijekom noći i odrezani su im svi kablovi za punjenje. Lopovi tako zbog male zarade od nekoliko stotina dolara na duže vrijeme onesposobljavaju važnu infrastrukturu i vlasnike električnih automobila tjeraju u očaj.

 

U svibnju ove godine cijena bakra, koji se nalazi u kablovima, dosegla je u SAD-u rekordnu razinu od oko 10 dolara za kilogram što je oko 25 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Kako kabeli za punjenje električnih automobila ne sadrže osobito veliku količinu bakra, procjenjuje se da kradljivci zarađuju najviše 20 dolara po jednom kabelu u reciklažnom centru. Pritom vlasnicima punjača čine štetu koja je nekoliko desetaka puta veća.

Reciklažni centri i operateri za punjenje električnih vozila počeli su uvoditi vlastita rješenja za borbu protiv ovog problema. Udruga za reciklirane materijale počela je podizati svijest i boriti se protiv krađe izdavanjem upozorenja o krađi otpada u suradnji s lokalnim policijskim snagama. Operator mreže stanica za punjenje Electrify America postavlja dodatne sigurnosne kamere na punionice kako bi se uhvatilo više lopova na djelu.