Canva

HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore težak 257 milijuna eura

Hrvatski operator tržišta energije objavio je Javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane.

Natječaj je otvoren do 27. lipnja 2024. te će na istom nositelji projekta moći sudjelovati podnošenjem ponuda pod uvjetima propisanim natječajem.

Javni natječaj objavljen je nakon isteka 60 dana od objave Javnog poziva za javno prikupljanje ponuda s uvjetima za sudjelovanje na javnom natječaju za dodjelu tržišne premije koji je HROTE objavio 12. travnja 2024.

Cilj Javnog natječaja je dodjela operativnih potpora za promicanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije radi olakšanja razvoja gospodarskih djelatnosti i djelatnosti u energetskom sektoru te zaštita okoliša.

Potpore se dodjeljuju u obliku tržišne premije za postrojenja instalirane snage veće od 1 MW (vjetroelektrane, sunčane elektrane i hidroelektrane do uključivo 10 MW) – Mjera 1, kao i za postrojenja instalirane snage veće od 200 kW do uključivo 1 MW, postrojenja instalirane snage veće od 200 kW do uključivo 6 MW ako su projekti u stopostotnom vlasništvu malih i srednjih poduzeća ili zajednica obnovljive energije te vjetroelektrane instalirane snage veće od 200 kW do uključivo 18 MW ako su projekti u stopostotnom vlasništvu mikro ili malih poduzeća ili zajednica obnovljive energije (vjetroelektrane i sunčane elektrane) – Mjera 2.

Ukupna kvota za dodjelu potpora iznosi 607,25 MW, za Mjeru 1 417,25 MW (vjetroelektrane 60 MW, sunčane elektrane 350 MW i hidroelektrane 7,25 MW) te za Mjeru 2 190 MW (vjetroelektrane 90 MW, sunčane elektrane 100 MW).

Ukupno planirana sredstva potpore za ovaj Javni natječaj iznose 257,2 milijuna eur