Veliki vodič: Potencijal je ogroman, no kako Hrvatska danas stoji sa solarnom energijom?
Foto: Canva

Hrvatska ima ogromni potencijal za sunčevu energiju

Hrvatska ima značajan potencijal za sunčevu energiju, potaknut visokim razinama sunčevog zračenja i strateškim inicijativama za proširenje obnovljivih izvora energije.

Visoko sunčevo zračenje

Hrvatska uživa između 2.000 i 2.700 sunčanih sati godišnje, što je čini jednom od zemalja s najvišim razinama sunčevog zračenja u Europskoj uniji.

Trenutni i budući kapaciteti

Početkom 2024. godine, Hrvatska je imala instaliranu snagu sunčanih elektrana od 462,5 MW. Analitičari iz SolarPower Europe procjenjuju da Hrvatska ima potencijal za instalaciju do čak 7 GW sunčane energije do 2030. Godine.

Veliki vodič: Potencijal je ogroman, no kako Hrvatska danas stoji sa solarnom energijom?
Foto: Canva

Vladine inicijative i ciljevi

Hrvatska vlada ima za cilj postići udio obnovljivih izvora energije od 36,4 posto u ukupnoj potrošnji do 2030. godine, pri čemu sunčeva energija igra ključnu ulogu u toj strategiji. Nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP) predviđa značajna ulaganja u sunčane fotonaponske elektrane kao dio šire strategije obnovljivih izvora energije.

Nedavni razvoji

U 2024. godini, Hrvatska bi trebala dodati ukupno 1.200 MW sunčane i vjetroenergije, pri čemu sunčeva energija predvodi nove instalacije. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja očekuje gotovo 500 MW novih sunčanih instalacija samo u 2024. godini.

Ukrajina će se solarnim projektima "boriti" protiv ruskog bombardiranja
Foto: Canva

Izazovi i mogućnosti

Unatoč visokom potencijalu, Hrvatska je bila spora u izdavanju dozvola za kopnene vjetroelektrane i sunčane projekte u usporedbi s drugim zemljama EU, što je usporilo brži razvoj. Država i dalje uvozi značajan dio svoje energije, čineći proširenje domaćih sunčanih kapaciteta ključnim za smanjenje energetske ovisnosti.

Zaključak

Potencijal sunčeve energije u Hrvatskoj je značajan, s visokim razinama sunčevog zračenja i strateškim vladinim inicijativama koje potiču rast. Zemlja ima za cilj znatno povećati svoje sunčane kapacitete do 2030. godine, doprinoseći ciljevima obnovljivih izvora energije i smanjujući ovisnost o uvozu energije.