Europski proizvođači u velikim problemima zbog niskih cijena solarnih modula
Foto: Canva

Izuzetno trajni: Solarni moduli stari 31 godinu još uvijek imaju skoro 80 posto originalne snage

Novo testiranje provedeno na najstarijem francuskom fotonaponskom sustavu pokazalo je da solarni moduli iz 1992. godine još uvijek mogu pružiti vrijednosti performansi u skladu s obećanjima proizvođača.

Francuska udruga Hespul osnovana je 1991. godine kako bi postavila prvu fotonaponsku elektranu spojenu na nacionalnu mrežu u Francuskoj. Od inauguracije elektrane Phébus 1 14. lipnja 1992. u Ainu, prošle su 32 godine, a kako bi provjerili stanje panela vlasnici su prošle godine demontirali oko 10 m2 panela i podvrgnuli ih nizu ispitivanja prema međunarodnim standardima.

Solarna energija u Europi rasti će 2024. više od bilo koje druge
Foto: Canva

Ploče su stavljene u tamnu prostoriju na kontroliranu temperaturu i izložene svjetlosnom bljesku od 1000 W/m2 kako bi se izmjerila njihova maksimalna trenutna snaga. Ta je vrijednost zatim uspoređena tvorničkim podacima. Testiranje je pokazalo da moduli i dalje u prosjeku proizvode 79,5 posto svoje početne snage nakon 31 godine rada. U prethodnom testiranju provedenom prije 11 godina, utvrđeno je da ploče proizvode 91,7 posto svoje početne snage. “Ovaj rezultat premašuje performanse koje su obećali proizvođači koji su rekli da će paneli zadržati 80 posto performansi nakon 25 godina”, objavili su iz Hespula.

Pad performansi je u prosjeku 20,5 posto, odnosno 0,66 posto godišnje tijekom 31 godine, te 1,11 posto godišnje tijekom zadnjih 11 godina.

Druga novija studija koju je proveo Nacionalni laboratorij za obnovljivu energiju Ministarstva energetike SAD-a (NREL) na 1700 američkih lokacija s ukupnom snagom od 7,2 GW, pokazala je srednju degradaciju od oko -0,75% posto na godinu. Jedno drugo ranije istraživanje usredotočilo se na 4300 stambenih instalacija koje rade u Europi i koristilo je različite metodologije obrade podataka. Ovisno o metodama, dobiven je srednji gubitak od -0,36 posto do -0,67 posto na godinu.