HGK

Koliko su napredovali? Počeo novi krug ocjenjivanja ESG ratinga HGK

U tijeku je novi krug ocjenjivanja ESG ratinga HGK koji će pokazati koliko su hrvatska poduzeća napredovala u svojim održivim praksama, istaknuto je u srijedu na konferenciji za novinare u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Nagrade tvrtkama s najboljim rezultatima ESG ratinga za ovu godinu, najavljeno je, bit će dodijeljene 9. rujna u sklopu petog izdanja konferencije Podržimo održivo u organizaciji HGK.

Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš izvijestio je da je lani upitnik ispunilo 400 poduzeća te se nada da će ove godine njihov broj biti veći kao i da će rezultati biti bolji. Podsjetio je kako je ESG rating HGK pokrenut prošle godine s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za praćenje i razvoj održivih praksi.

HGK

Prošle je godine upitnik ispunilo 400 poduzeća, pri čemu i dalje dominira privatni sektor, budući da je upitnik ispunilo tek 18 javnih poduzeća. Rezultati su pokazali da gotovo polovina poduzeća ima nizak ili srednji ESG rating, što pokazuje potrebu za značajnim napretkom.

Nadalje, polovina poduzeća ima politiku zaštite okoliša (50,9 posto), kod 7,3 posto njih ta je politika u procesu nastanka, 18,5 posto ima samo internu politiku, a 23,3 posto uopće nema politiku zaštite okoliša. Kod većine poduzeća visoki menadžment nema uključene ESG ciljeve u sklopu svojih godišnjih ciljeva (62,8 posto).

Rezultati istraživanja su pokazali i da većina poduzeća za sada nema ni ESG strategiju (164), dio je na putu da je usvoji, s identificiranim područjima poslovanja koja će se trebati prilagoditi okvirima ESG-a, njih 124, dok ukupno 97 poduzeća ima spremnu ESG strategiju.

Radoš je istaknuo kako ESG nije samo dodatak izvještavanju već je to temeljni dio dobrog poslovanja koji istovremeno smanjuje rizike i otvara nove poslovne prilike. Naveo je kako je od ove godine puno veći broj poduzeća koja će biti obveznici izvještavanja te kako je ESG rating HGK za njih jedan strukturiran i koristan alat za pripremu prvog izvještaja.

“Poduzeća koja nisu obveznici mogu ga koristiti kao interni alat za monitoring i usmjeravanje vlastite poslovne strategije”, rekao je Radoš napominjući kako svako poduzeće može dodatno zatražiti i prošireno individualno izvješće na temelju ispunjenog upitnika te prijedloge poboljšanja.

Kako bi pomogao poduzećima na održivom putu, HGK je ove godine pripremio i ESG vodič, a riječ je o dokumentu koji objašnjava osnovne pojmove nove regulative, kao što je određivanje stavki koje trebaju ući u izvještaje, rezimira glavne strateške smjernice i najvažniju regulativu te na jednostavan i pregledan način pomaže poduzećima u pripremi svog poslovanja u skladu s novim obvezama.