HEP

Končar će rekonstruirati RHE Velebit

Končar – Inženjering za proizvodnju i usluge ugovorio je u utorak s Hrvatskim operatorom prijenosnog sustava (HOPS) isporuku opreme i radove na rekonstrukciji reverzibilne hidroelektrane Velebit, a vrijednost ugovorenog posla je 14,2 milijuna eura, izvijestili su iz Končara putem Zagrebačke burze.

Rekonstrukcija je ugovorena po načelu “ključ u ruke“, a od značaja je za Grupu Končar zbog sudjelovanja više njezinih društava u projektu, navodi se u objavi.

Končar ovim projektom, kako ističe, potvrđuje svoju sposobnost uvođenja složenih energetskih rješenja koja poboljšavaju pouzdanost i učinkovitost elektroenergetskih sustava te pridonosi održivom razvoju i zelenoj energetskoj tranziciji.

RHE Velebit smještena u donjem toku rijeke Zrmanje, uzvodno od Obrovca. Puštena je u pogon 1984. godine i tada je bila jedna od najvećih reverzibilnih hidroelektrana u Europi.

Rekonstrukcijom hidroelektrane poboljšat će se njezine performanse i unaprijediti plasman i evakuaciju proizvodnje iz postojećih i budućih postrojenja obnovljivih izvora, navodi se.