Končar

Končaru vrijedan posao na revitalizaciji hidroelektrane u Rumunjskoj

Končar je u utorak izvijestio da su izborili novi vrijedan posao na globalnom tržištu, dodatno proširivši snažne reference u izgradnji i revitalizaciji hidroelektrana. Posao su ugovorili u okviru konzorcija s rumunjskom tvrtkom ELECTROMONTAJ S.A., a radi se o revitalizaciji hidroelektrane Vidraru snage 4 x 67,3 MVA u Rumunjskoj. Ugovor je sklopio Končar – Inženjering, a opseg poslova obuhvaća projektiranje, proizvodnju, isporuku, demontažu postojeće i montažu nove opreme te ispitivanje i puštanje u pogon.

Ugovor je vrijedan više od 188 milijuna eura, od kojih udio Končara iznosi gotovo 80 milijuna eura.

HE Vidraru instalirane snage od 220 MW i s prosječnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 400 GWh, izgrađena je u razdoblju od 1961. do 1966. godine kao vršna elektrana na rijeci Arges. Riječ je o jednoj od značajnijih hidroelektrana u rumunjskom energetskom sustavu, a njenom će se revitalizacijom uz angažman Končara poboljšati postojeće performanse, produljiti životni vijek objekta i ojačati energetski sustav Rumunjske.

Kupac usluga je tvrtka S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA sa sjedištem u Bukureštu. Riječ je o najvećem proizvođaču električne energije u Rumunjskoj, koji s 6,3 GW instalirane snage u hidroelektranama generira neto godišnju proizvodnju od 15,6 TWh. Tvrtka posjeduje i upravlja s čak 182 hidroelektrane, pet crpnih stanica i jednom vjetroelektranom, koje su smještene u osam različitih geografskih područja Rumunjske. Ispred tvrtke HIDROELECTRICA S.A., ugovor je 28. lipnja 2024. potpisao predsjednik Uprave Karoly Borbely, dok je u ime Končara ugovor potpisao član Uprave Končar – Inženjeringa, Darijo Runjić zajedno s konzorcijskim partnerom, tvrtkom ELECTROMONTAJ S.A. koju je zastupao Generalni direktor Iounut-Adrian Tanasoaica.

– Izuzetno smo ponosni na ostvarenje ove važne suradnje koja predstavlja još jednu potvrdu visoke konkurentnosti KONČARA na globalnom tržištu. Od posebne nam je vrijednosti činjenica da je ovako ozbiljna i relevantna europska kompanija u segmentu proizvodnje električne energije na međunarodnom natječaju prepoznala naša znanja, vještine te kvalitetu i širinu poslovnog portfelja. Također, strateška vrijednost ovog iskoraka, osim u kontekstu financijskog značaja, leži i u tome što nam otvara novo tržište Europske unije na kojem KONČAR dosad nije imao značajniju prisutnost  – ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

Ova revitalizacija je ugovorena po načelu „ključ u ruke“, a opseg posla KONČARA i lokalnog konzorcijskog partnera obuhvaća proizvodne jedinice, odnosno generatore i turbine, hidromehaničku opremu, postrojenje generatorskog napona, sustav upravljanja i zaštite elektrane, transformatore, sustave napajanja i ostale elektro-strojarske pomoćne sustave.