Na Filipinima napravili najveći sustav navodnjavanja na solarni pogon
Foto: Canva

Na Filipinima napravili najveći sustav navodnjavanja na solarni pogon

Na Filipinima je u pogon pušten  sustav navodnjavanja na solarnu energiju u pokrajini Isabela, u sjeveroistočnom dijelu zemlje. Projekt vrijedan oko 1 milijuna eura  izgrađen je između srpnja 2023. i veljače 2024. i sastoji se od više od 1000 solarnih panela. Može proizvesti 739 kW snage za svoje dvije potopne pumpe, pri čemu svaka pumpa može crpiti 48453 litara vode u minuti.

Predsjednik Filipina Ferdinand R. Marcos Jr. rekao je da je ovo najveći projekt navodnjavanja na solarnu energiju u zemlji do danas i da bi mogao navodnjavati 350 hektara rižinih polja. Isabela je najveći proizvođač kukuruza na Filipinima.

“Ako smo prije koristili strojeve na naftu za protok vode iz kanala za navodnjavanje do vaših polja, sada je pokrećemo električnom energijom iz sunčeve svjetlosti. Ovo je besplatna električna energija od sunca kako bismo mogli osigurati besplatno navodnjavanje,” rekao je Marcos Jr na ceremoniji inauguracije.

Na Filipinima napravili najveći sustav navodnjavanja na solarni pogon
Foto: Canva

Projekt je prvi na Filipinima koji je izgrađen preko kanala za navodnjavanje, što znači da se zemlja koju obrađuju poljoprivrednici neće smanjivati. Marcos Jr. je rekao da se diljem zemlje grade 152 dodatna projekta navodnjavanja pumpama na solarni pogon, uključujući 118 projekata koje nadzire vlada. Dodao je kako su od 2023. dovršena i aktivirana 82 projekta solarnog navodnjavanja.

Unatoč svojim resursima, Filipini se suočavaju sa značajnim nedostatkom vode. Procjene vlade napravljene ranije ove godine pokazuju da 40 milijuna Filipinaca nema pristup pitkoj vodi. Marcos Jr. je stoga pozvao na reorganizaciju agencija za vodu u zemlji kako bi se odgovorilo na izazove vezane uz vodu, uključujući uravnoteženje potreba za vodom za navodnjavanje, kućanstvo i industrijsku upotrebu u nedovoljno opskrbljenim područjima.

Filipinska nacionalna uprava za navodnjavanje počela je 2020. godine povećavati ulaganja u projekte navodnjavanja kako bi se poboljšala opskrba vodom i energijom. Udruga je prihvatila 15 projekata navodnjavanja pumpama na solarnu energiju i dva mala projekta navodnjavanja u pokrajini Isabela, koji bi mogli navodnjavati još 251 hektara poljoprivrednih zemljišta.