Na zaštiti okoliša se može i dobro zaraditi: Njemačka je dokaz
Foto: Canva

Na zaštiti okoliša se može i dobro zaraditi: Njemačka je dokaz

Zaštita okoliša sve je unosniji gospodarski sektor diljem svijeta, pa tako i za Njemačku. Poduzeća iz proizvodnog i uslužnog sektora zaradila su u 2022. godini oko 107,5 milijardi eura od prodaje roba i usluga za zaštitu okoliša, objavio je njemački Savezni zavod za statistiku. To se odnosi na područja kao što su toplinska izolacija, energija vjetra ili upravljanje otpadnim vodama. U usporedbi s prethodnom godinom, riječ je o porastu od 16,9 posto, što je trend rasta koji je postojan posljednjih godina. Porastao je broj zaposlenih na tzv. zelenim poslovima, odnosno onih koji su proizvodili i pružali usluge za ovo područje. U 2022. broj je porastao za 35.000 novih zaposlenika na ukupno 376.000, što odgovara porastu od 10,3 posto. Gotovo dvije trećine toga dolazi iz prerađivačke industrije, petina iz građevinarstva i više od 13 posto od pružatelja usluga.

Kao i prethodnih godina, najveća zarada u 2022. godini ostvarena je u području zaštite klime: tvrtke su zaradile 61,7 milijardi eura. Najvažniji stupovi ovdje su bili napori za povećanje energetske učinkovitosti i uštedu energije, kao što je toplinska izolacija zgrada. Jednako važne bile su mjere za korištenje obnovljivih izvora energije te poslovanje s robom i uslugama u kopnenim vjetroelektranama, kontrola onečišćenja zraka i i upravljanje otpadnim vodama. Osim toga, 9,1 milijardi eura ostvareno je od roba i usluga u elektromobilnosti.

Prema podacima, industrija je 2022. uložila ukupno 13,4 milijarde eura u takozvana materijalna dobra za zaštitu okoliša, primjerice tehničke sustave i strojeve. Od toga su poduzeća potrošila gotovo polovicu (49,7 posto) za otpadne vode i gospodarenje otpadom. Tisuće tvrtki sudjelovale su u istraživanju Prema Saveznom uredu za statistiku, 9.684 poduzeća u proizvodnom i uslužnom sektoru u Njemačkoj dala su informacije o prodaji i zaposlenicima povezanim sa zaštitom okoliša. Čak 15.479 poduzeća iz proizvodnog sektora (bez graditeljstva) navelo je da su ulagala u zaštitu okoliša.