Najveća svjetska natrij-ionska baterija počinje s radom
Foto: China Southern Power Grid Energy Storage

Najveći svjetski sustav za pohranu energije s natrij-ionskim baterijama počinje s radom

Kinesko državno poduzeće za proizvodnju električne energije Datang Group priopćilo je 30. lipnja da je na mrežu povezalo projekt od 50 MW/100 MWh u gradu Qianjiangu. S ovim kapacitetom ovo je najveći operativni sustav za pohranu energije koji koristi natrij-ionske baterije na svijetu.

Projekt predstavlja prvu fazu nove elektrane Datang Hubei, koja se sastoji od 42 spremnika za pohranu energije u baterijama i 21 seta pretvarača pojačanja. Koristi natrij-ionske baterije velikog kapaciteta od 185 amper sati koje isporučuje kineska HiNa Battery Technology i opremljen je transformatorskom stanicom od 110 kV.

Prethodno je najveći operativni natrij-ionski sustav bio projekt Fulin 10 MWh BESS tvrtke China Southern Power Grid, smješten u Nanningu, na jugozapadu Kine. Elektrana, koja predstavlja prvu fazu projekta od 100 MWh, također ima ćelije HiNa Battery.

Prema Datang grupi, jednoj od pet velikih kineskih kompanija za proizvodnju električne energije, projektni tim je prevladao mnoge poteškoće kako bi projekt Qianjiang doveo do kraja.