Meksiko pogađaju najveće vrućine u njihovoj povijesti
Foto: Canva

Svibanj je bio najtopliji ikada na svijetu

Ovogodišnji svibanj postavio je novi globalni temperaturni rekord, s prosječnom površinskom temperaturom zraka od 15,91 °C. Ova brojka je 0,65 °C iznad prosjeka za svibanj 1991.-2020. i 0,19 °C više od prethodnog rekorda postavljenog u svibnju 2020. Time se nastavlja izvanredan niz, budući da je svibanj bio 12. uzastopni mjesec u kojem su se obarali globalni temperaturni rekordi.

Ovogodišnji svibanj bio je čak 1,52 °C iznad procijenjenog prosjeka za svibanj tijekom predindustrijskog razdoblja 1850.-1900., naglašavajući dugoročni učinak globalnog zatopljenja. Osim toga, globalna prosječna temperatura u proteklih 12 mjeseci (lipanj 2023. – svibanj 2024.) dosegnula je razinu bez presedana, te je bila stojeći 0,75 °C iznad prosjeka godina 1991.-2020. i 1,63 °C iznad predindustrijske vrijednosti. Ovo razdoblje predstavlja najvišu zabilježenu godišnju prosječnu temperaturu, naglašavajući alarmantan trend klimatskih promjena.

U Europi je svibanj 2024. godine u prosjeku bio osjetno topao, s prosječnim temperaturama koje su bile 0,88 °C iznad prosjeka za svibanj 1991.-2020., što ga čini trećim najtoplijim svibnjem u povijesti kontinenta. Dok su temperature porasle u mnogim regijama, istočni ekvatorijalni Pacifik imao je ispodprosječne temperature, što ukazuje na razvoj La Niñe.

Oceani su suočeni s "trostrukom prijetnjom" ekstremne vrućine, gubitka kisika i zakiseljavanja
Foto: Canva

Međutim, temperature zraka iznad oceana ostale su neobično visoke u mnogim područjima, pridonoseći ukupnom porastu globalne temperature. Površinske temperature mora također su dosegle novu najvišu razinu u svibnju ove godine usprkos razvoju La Niñe jer je prosječna površinska temperatura mora na području između 60 stupnjeva zemljopisne širine južno i 60 stupnjeva zemljopisne širine sjeverno iznosila 20,93 °C, što je naviša razina ikada zabilježena.

Ekstremna vrućina nastavila se početkom lipnja u mnogim dijelovima svijeta, s toplinskim valovima koji su zahvatili južne dijelove Europe, Mediteran, sjevernu Afriku, Bliski istok i Aziju. Objavljeno je da je u samo prvih šest dana lipnja 80 država već oborilo mjesečne ili svevremenske temperaturne rekorde. U Egiptu su temperature dosegle rekord svih vremena od 50,9 °C u Asuanu u petak 7. lipnja, premašivši prethodnu najvišu nacionalnu temperaturu od 50,3 °C iz 1961. godine u Khargi. Dodatno, ovo je postavilo novi rekord za najvišu temperaturu ikada zabilježenu u cijeloj Africi za mjesec lipanj.