Dizalice topline alternativa su plinskim bojlerima i pećima na drva, pa ipak, u brojim tabloidima moguće je naći brojne neistine o njihovoj važnosti i učinkovitosti.
Foto: Canva

Počelo je sufinanciranje solara i dizalica topline

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban ​u utorak je predstavio program Sustavno gospodarenje energijom – javni poziv za sufinanciranje ugradnje fotonaponskih elektrana i dizalica topline​.

​Riječ je o programu iz županijskog projekta Pravo misto​, a cilj dodjele bespovratnih financijskih sredstava građanima je promicanje i daljnje osnaženje energetske politike pozicioniranjem građana u središte procesa energetske tranzicije​, objasnio je župan Boban.

Projekt Pravo misto je sveobuhvatan projekt svih javnih poziva s područja koja izlaze iz županije.

Današnja tema je javni poziv za energetsku neovisnost, odnosno instaliranje fotonaponskih elektrana na obiteljske kuće i sufinanciranje tih elektrana, ali i dizalica topline na području Splitsko-dalmatinske županije. Prezentirali smo kako se na jednostavni način putem samo jednog klika građani mogu prijaviti na javni poziv, kao i na sve buduće, rekao je Boban.

SAD daje 7 milijardi dolara za uvođenje solarne energije u siromašnija kućanstva
Foto: Canva

Kako je kazao, javni poziv je otvoren u ponedjeljak, trajat će mjesec dana i na njega se mogu prijaviti sve fizičke osobe s područja županije koji imaju legalne objekte.

Za to je županija u proračunu osigurala 320 tisuća eura za što je moguće prijaviti fotonaponsku elektranu snage do 5 kW gdje, a financirat će se sa tisuću eura, za onu do 8 kW će se moći dobiti 1500 eura, a do 10 kW do dvije tisuće eura.

Isto tako će se sufinancirati i lokalne zajednice za izradu projektnih dokumentacija u cilju energetske neovisnosti ili energetske uštede kroz javnu rasvjetu do 4700 eura. Boban je još rekao da njihove mjere ne isključuju prijavu na mjere Vlade koja potiče ekološku i zelenu energiju, učinkovitost, te energetsku neovisnost.

“Kada se na kraju sve zbroji trošak ugradnje jedne fotonaponske elektrane na obiteljskoj kući je gotovo bez ulaganja vlastitih sredstava. Mi smo u nešto malo više od pola godine na našim ustanovama instalirali nekoliko fotonaponskih elektrana, a uskoro ćemo i na zgradi županije. Time vlastitim primjerom želimo pokazati koliko je to važno”, kazao je Boban.