Canva

Povijesna promjena: Izvještaj otkriva dramatičan skok vjetra i solara u Europi

EU povećala je proizvodnju energije iz vjetra i sunca za 46% od 2019. do 2023., objavio je think tank Ember. Prošle godine, Unija je postavila obvezujući cilj od najmanje 42,5% obnovljivih izvora energije do 2030. — s ciljem dosezanja 45%.

– EU sada ima više domaćeg vjetra i sunca nego ikad, čime se proizvodnja električne energije iz ugljena i plina spušta na povijesno niske razine – rekla je u izvješću Sarah Brown, direktorica europskog programa u Emberu, prenosi Yahoo news.

– EU je sada usred povijesnog, trajnog odmaka od oslanjanja na fosilna goriva za proizvodnju energije – dodaje.

Prema izvješću, vjetar i solarna energija istisnuli su oko 20% proizvodnje prljave energije u EU-u od 2019., a njihov se ukupni kapacitet tijekom tog vremena povećao za 65%.

Nedavne politike donesene u EU pomogle su u postizanju ovog uspjeha u obnovljivim izvorima energije. Europski zeleni plan donesen je 2019., a unija se “obvezala na rješavanje energetskih, klimatskih i ekoloških izazova te na postizanje klimatske neutralnosti do 2050. u skladu s Pariškim sporazumom”, navodi se na web stranici EU parlamenta .

Prema Reutersu, nedavni izbori održani početkom lipnja mogli bi utjecati na politiku koja je trenutno na snazi, s tim da će nova administracija neke zakone baciti pod reviziju.

Emberovo izvješće također je istaknulo brojne prednosti, uključujući otvaranje 1,5 milijuna radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora energije (do 2022.) i smanjenje troškova uvoza plina za 30 do 40 milijuna eura (oko 32 do 43 milijuna dolara) između 2019. i 2023.

Ekonomske prednosti obnovljive energije sve se više dokazuju posvuda. Prošlogodišnje izvješće Instituta Rocky Mountain navodi da bi se cijena po megavatu mogla smanjiti s 40 na 20 dolara kako se više solarnih projekata dovršava i troškovi proizvodnje padaju.

Iako su financijski učinci svakako dobrodošli, ukupna kvaliteta života i okoliš vjerojatno su i atraktivniji razvoj. Prema Emberovom izvješću, “intenzitet emisija proizvodnje električne energije u EU bio je manji od polovice svjetskog prosjeka u 2019.”, pri čemu je intenzitet emisija smanjen za daljnjih 15% između 2019. i 2023.

Prošlogodišnja studija iz Švedske pokazala je neke od prednosti čišćeg zraka u Europi, ističući da je 3000 preuranjenih smrti spriječeno poboljšanom kvalitetom zraka na temelju podataka između 2000. i 2018.