A1 Hrvatska

Slavonska eko škola: ‘Kupili smo komposter. Smanjujemo otpad, a djeca imaju zemlju za cvijeće’

Osnovna škola ‘Franjo Hanaman’ u Drenovcima već dugi niz godina provodi niz ekoloških projekata, a nedavno su iz istog razloga odlučili nabaviti i komposter kako bi održivo upravljali biootpadom. Kroz školski projekt ‘Zavrtimo krug’ nabavili su komposter nove tehnologije za preradu biootpada, u koji su uložili nešto više od 3200 eura.

– Kroz projekt “Zavrtimo krug,” učenici će naučiti o održivosti, kompostiranju i ponovnoj uporabi biootpada. Također, planiramo izgraditi plastenik za uzgoj začinskog bilja – ispričala nam je ravnateljica škole Marijana Raguž. Dodaje da nisu računali točnu uštedu, ali da znaju kako kompostiranjem mogu smanjiti količinu otpada koja će završiti na odlagalištu, što dugoročno može donijeti financijske koristi. Komposter su inače kupili od kompanije A1 Hrvatska.

A1 Hrvatska

– Ako škola redovito kompostira ostatke hrane, to može značajno smanjiti troškove odvoza otpada. Otpad koji se odvozi na odlagalište često ima visoke troškove, posebno za velike institucije poput škola i restorana. Kompostiranje je znatno jeftinija opcija. Manji troškovi odvoza i mogućnost korištenja vlastitog komposta kao gnojiva za biljke mogu se akumulirati tijekom vremena – dodaje ravnateljica, koja je pojasnila da su kroz STEM projekt radili na raznim ekološkim inicijativama u školi.

– Analizirali smo ph tla i vode, kemijski sastav hrane te sastav, svojstvo i zagađenost zraka. Kroz ovaj smo projekt dobili podatke za kvalitetniji i uspješniji ekološki uzgoj voća i povrća. Tijekom uključenosti u dugogodišnji projekt HZJZ-a ”Živjeti zdravo” promicali smo zdravlje kroz zdravu prehranu u školskoj kuhinji i uporabu vlastitog ekološki uzgojenog voća i povrća u školskom vrtu – dodaje. Uz to, početkom lipnja škola je dobila i svoju zvjezdarnicu.

A1 Hrvatska

Radit će i kompostnu juhu

Djeca svakodnevno u školi koriste komposter kroz aktivnost B1-Domaćinstvo, kaže ravnateljica, i to kako bi dobili zemlju za cvijeće.

– Prosijemo kompost prije upotrebe kako bismo uklonili veće ostatke i dodajemo ga u rupe pri sadnji biljaka ili ga razbacujemo po zemlji neposredno prije sjetve ili sadnje. Prosijavanje komposta prije upotrebe je pametan korak. To pomaže ukloniti veće ostatke i osigurava da se kvalitetan kompost ravnomjerno rasporedi u tlu. Također planiramo praviti kompostnu juhu kao tekuće gnojivo za biljke jer sama ideja o pravljenju kompostne juhe je fantastična! Tekuće gnojivo dobiveno iz komposta može biti izuzetno korisno za biljke  – dodala je ravnateljica Raguž.

Škola je komposter kupila od tvrtke A1 Hrvatska

– A1 Hrvatska nudi širok portfelj pametnih rješenja, a među njima su i pametni spremnici i komposteri za povećanje efikasnosti prikupljanja otpada. Komposter koji se nalazi u kantini OŠ Franjo Hanaman jedan je od veličinom manjih, kapaciteta pet kila biootpada dnevno, a namijenjeni su za škole ili vrtiće. Postoje komposteri različitih veličina, to jest kapaciteta, te sve ovisi o potrebama korisnika. Do sada je najveća potražnja u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru. Naš portfelj pametnih rješenja čini poslovanje bržim, efikasnijim i sigurnijim. Osim što ponudom takvih rješenja drugima pomažemo da se prilagode i budu održivi, i sami ulažemo u obnovljive izvore energije te moderniziramo infrastrukturu – ističe Denijel Bolfan, ICT Smart Solutions Sales Coordinator, A1 Hrvatska.

A1 Hrvatska