Analitičarska tvrtka tvrdi da solarna industrija ulazi u novu fazu razvoja i predviđa prosječno oko 350 gigavata fotonaponske ekspanzije diljem svijeta svake godine u sljedećih osam godina
Foto: Canva

Solarne instalacije izazvale pogranični spor Čilea i Argentine

Instalacija malog fotonaponskog sustava prošlog travnja u argentinskoj vojnoj bazi u Patagoniji dovela je do pravog diplomatskog incidenta s Čileom, u kojem se sam predsjednik te zemlje Gabriel Borić požalio da su paneli postavljeni “na čileanskom teritoriju”.

Kako je izvijestio PV Magazine Latam, 18 solarnih panela ukupnog kapaciteta 9,9 kW postavljeno je na postaji za nadzor i kontrolu pomorskog prometa Argentinske mornarice Hito 1 koja se nalazi na rtu Espíritu Santo.

Sustav, opisan kao “najjužniji u Argentini”, razvili su TotalEnergies, Zaklada Mirgor, Wintershall Dea i Panamerican Energy. Također su postavljena dva stambena modula koji su služili kao sklonište za osoblje.

Europski proizvođači u velikim problemima zbog niskih cijena solarnih modula
Foto: Canva

Prošlog su tjedna započeli razgovori između dviju zemalja o lokaciji objekta koja je navodno oko tri metra unutar čileanskog teritorija. S tim u vezi, veleposlanik Argentine u Čileu, Jorge Faurie, rekao je: “Netko je postavio solarne ploče, ali nije pažljivo provjerio koje su koordinate koje označavaju granicu. Panele je postavila tvrtka koja ih je i donirala.”

Iako se čini da je demontaža i ponovno postavljanje sustava na argentinskom tlu već u tijeku, izjave čileanskog predsjednika Gabiela Borića, prviukle su pažnju.

“Doznali smo prije nekog vremena da je Argentina, kada je postavljala vojnu bazu u regiji Patagonije, instalirala solarne panele na teritoriju Čilea. Dobili smo ispriku od argentinskog ministarstva vanjskih poslova, ali želim vam vrlo jasno reći da granice nisu nešto oko čega može biti nejasnoća i da je to osnovni princip poštovanja među državama. Stoga moraju povući te solarne panele što prije ili ćemo mi to učiniti sami”, rekao je Borić.

Prema onome što je dosad poznato, argentinska ministrica vanjskih poslova Diana Mondino i ministar obrane Luis Petri tvrdili su da će solarni paneli biti uklonjeni “u narednim danima”.