Španjolci grade kompleks koji kombinira 100 MW soalrne energije i skladište CO2 od 200 MWh
Sivortex

Španjolci grade kompleks koji kombinira 100 MW soalrne energije i skladište CO2 od 200 MWh

Španjolska fotonaponska grupa Sivortex planira projekt koji kombinira 100 MW fotonaponske proizvodnje s 200 MWh skladišta tekućeg CO2. Kompanija je predstavila svoje planove za projekt Actuel Solar ovog tjedna u  gradu Teruelu lokalnim dužnosnicima i predstavnicima vlade Aragona.

Katalonska tvrtka planira uložiti 120 milijuna eura u izgradnju kompleksa koji će se prostirati na 274 hektara u poslovnom parku La Paza i nuditi “zajedničku vlastitu potrošnju po stabilnoj cijeni tvrtkama na teritoriju”, rekao je izvršni direktor Sivortexa Carlos Badía za PV Magazine . Nakon razvoja, projekt će biti najveći te vrste u EU.

U ovom sustavu pohrane konvencionalne baterije zamijenjene su industrijskim sustavom koji pohranjuje višak proizvodnje fotonaponske elektrane kroz termodinamičku transformaciju CO2. Plin se hladi pomoću kompresora i pohranjuje u tekućem stanju u posebnim spremnicima, odnosno “termodinamičkim baterijama”. Tijekom noći proces je obrnut, pretvarajući tekućinu u plin pod tlakom koji pokreće turbinu za proizvodnju električne energije. Plin koji je prošao kroz turbinu vraća se u kupolu kao niskotlačni plin.

Prema tvrtki, sustav ima učinkovitost od 74,4% i ima nekoliko prednosti u odnosu na druge vrste pohrane energije koje je testirala tvrtk, kao što su  gravitacijski sustavi i litijske baterije koje imaju problema s ciklusima punjenja i jako zagađuju.

“Ciklus je beskonačan; može se obrnuti koliko god puta želite, a koristi potpuno bezopasan plin. Sivortex je prije dvije i pol godine na Sardiniji napravio prototip koji je savršeno radio. To je inovativna i disruptivna tehnologija koja može opskrbljivati ​​energijom gotovo 24 sata dnevno praktički tijekom cijele godine”, rekao je Badía.

Projekt bi imao ukupno 181.818 fotonaposnkih modula od 540 W i ukupno 28 pretvarača.Katalonska tvrtka trenutno dovršava planove za projekt koji će biti dostavljeni vladi Aragona kako bi dobila potrebna administrativna i ekološka odobrenja. Ovaj bi proces mogao potrajati između šest i osam mjeseci i, kada bude dovršen, počet će radovi.  Očekuje se da kompleks početi s radom do kraja 2025. godine. Očekivana energetska potražnja poslovnog parka La Paz premašuje kapacitete planiranog objekta, pa Sivortex razmišlja o drugoj fazi ili čak novom projektu.