Presuda: Švicarska prekršila ljudska prava zbog nedjelovanja u vezi s klimom
Foto: Canva

Švicarci odbacili presudu koja državi nalaže da učini više u borbi protiv globalnog zatopljenja

U travnju ove godine Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u korist 2400 starijih Švicarki i “potvrdio da im je država nedovoljnom borbom protiv klimatskih promjena ugrozila zdravlje u sve češćim toplinskim valovima”. No, donji dom Švicarskog parlamenta u srijedu je slijedio korake gornjeg doma i usvojio neobvezujući prijedlog sa 111 glasova za i 72 protiv kritika “sudskog aktivizma”.

Ubrzano zagrijavanje

Parlament je zaključio da nema razloga za poduzimanje daljnjih radnji, jer je Švicarska, koja se zagrijava dvostruko više od globalne stope, već učinila dovoljno.

Švicarski parlament odbacio presudu koja državi nalaže da učini u više borbi protiv globalnog zatopljenja
Foto: Canva

Presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu predstavlja dugo čekani i željeni presedan za buduće tokove klimatskih parnica. Presuda izriče da je Švicarska prekršila ljudska prava skupine starijih Švicarki, okupljenih u inicijativu “Klima Seniorinnen”, time što se nisu uhvatili u koštac s klimatskim promjenama. Tijekom rasprave, zastupnici su osudili “miješanje” suda u švicarsku demokraciju, a jedan je presudu u Strasbourgu nazvao “pogrešnom”.

”Malo prevruće ljeti”…

Dojmove sa sjednice parlamenta na kojem je donesen prijedlog protiv “sudskog aktivizma” prenosi medij Euractiv čiji reporteri ističu kako se čini “da se jedan od članova parlamenta iz desničarske Švicarske narodne stranke, najveće stranke u parlamentu, rugao ženama, kritizirajući ih što su pokrenule slučaj, “jer im je malo prevruće ljeti”.

Švicarski parlament odbacio presudu koja državi nalaže da učini u više borbi protiv globalnog zatopljenja
Foto: Canva

Kako bi bilo sasvim jasno, razjasnit ćemo poruku švicarskog parlamenta: Dok dijelovi svijeta zatvaraju škole i druge javne institucije zbog previsokih temperatura, dok se Njemačka guši u bujičnim poplavama, a pacifičke otočke zemlje polako i sigurno nestaju, jedna od najbogatijih zemalja svijeta čija je industrija (npr. Nestlé) notorna po eksploataciji prirodnih resursa globalnog juga (voda, šume Sumatre i Bornea zbog palmina ulja), smatra kako su oni “dosta učinili za klimu”.

Neambiciozni ciljevi o stakleničkim plinovima

Bilo bi pogrešno misliti ovdje da švicarski parlament donosi odluke koje bi bile protiv naroda. Valja podsjetiti da su Švicarci još 2021. godine glasali protiv usvajanja Zakona o CO2. Prema trenutnim politikama, Climate Action Tracker predviđa da će Švicarska propustiti čak i svoj neambiciozni cilj smanjenja stakleničkih plinova u iznosu od 30 posto do sredine stoljeća.

“Švicarske klimatske politike i djelovanje do 2030. trebaju značajna poboljšanja kako bi bile u skladu s ograničenjem zagrijavanja na 1,5 °C. Njihova trenutna klimatska ocjena je “nedovoljan”. Kada bi sve zemlje slijedile pristup Švicarske, zagrijavanje bi doseglo od dva do tri stupnja”, zaključuju istraživači Climate Action Trackera.