Canva

Uskoro i u jezeru kraj vas? Plutajući solarni paneli koji čuvaju vodu

Plutajući solarni paneli na postojećim akumulacijama hidroelektrana mogli bi, u najboljem slučaju, učiniti nepotrebnom izgradnju bilo koje nove hidroelektrane koja se trenutno planira u Africi. Pokazuje to studija koja prva pokušava analizirati potencijal plutajućih solarnih panela na kontinentalnoj razini.

Predviđa se da će rast stanovništva i gospodarski razvoj utrostručiti potražnju za električnom energijom u Africi do 2050. U međuvremenu, proizvodnja energije iz hidroelektrana nije toliko sigurna zbog suša povezanih s klimatskim promjenama.

Postavljanje solarnih panela na akumulacije hidroelektrana privlači sve veću pozornost u posljednjih nekoliko godina i ima puno potencijalnih prednosti. Plutajući solarni paneli mogu generirati električnu energiju učinkovitije od kopnenih panela jer im voda pomaže u hlađenju na optimalnu radnu temperaturu, a električna energija koju generiraju može se unijeti izravno u mrežu preko postojeće infrastrukture brane hidroelektrane, prenosi Anthropocene.

Uz to, mogli bi istovremeno skupljanje energije od sunca i zasjeniti vodu, smanjujući isparavanje — posebno dobrodošao bonus tamo gdje su suše sve gore.

Kad bi plutajući solarni paneli bili raspoređeni što je moguće šire diljem kontinenta, mogli bi proizvesti između 20 i 100% električne energije koja se očekuje od hidroelektrana koje su trenutno planirane za izgradnju u Africi, navode istraživači. Plutajuća solarna energija mogla bi zadovoljiti 6-7% ukupne projicirane potražnje za energijom na kontinentu 2050. godine.

Plutajuća solarna energija ima nedostataka, poput ometanja postojećih namjena poput ribolova i rekreacije u akumulacijama.