Samo dva tjedna nakon otvaranja izbio požar na njemačkoj stanici za punjenje vodika u automobile
Foto: Canva

Samo dva tjedna nakon otvaranja izbio požar na njemačkoj stanici za punjenje vodika u vozila

Prošlog tjedna se zapalila se stanica za punjenje vodika u njemačkom Gersthofenu. Prema prvim saznanjima lokalne policije, prije izbijanja požara čuo se jak prasak. U požaru nitko nije ozlijeđen. Vatrogasci su brzo uspjeli staviti požar pod kontrolu, javila je policija Gersthofena. Još uvijek nije jasan točan iznos štete, a kriminalistička policija Augsburga preuzela je istragu o točnom uzroku požara. Za sada se pretpostavlja da je u pitanju tehnički kvar.

Punionica vodika u Gersthofenu službeno je otvorena samo dva tjedna ranije. Bavarski ministar gospodarstva i energetike Hubert Aiwanger bio je prisutan otvorenju jer je ovo četvrta punionica vodika koja je financirana iz Bavarskog programa za izgradnju infrastrukture punionica vodika.Tvrtka  Tyczka Hydrogen GmbH dobila je dva milijuna eura od Ministarstva gospodarstva Bavarske za izgradnju punionice vodika. Bavarska želi iskoristiti program financiranja za promicanje izgradnje 23 benzinske postaje u državi do 2027. godine.

Izgradnja punionice vodika trajala je oko devet mjeseci. S pumpama za punjenje vodikom s razinama tlaka od 350 i 700 bara, punionica je u mogućnosti puniti gorivom različita vozila – od automobila preko autobusa i specijalnih vozila do teških kamiona, objasnio je Tyczka Hydrogen na otvaranju. U prvoj fazi trebala je osigurati oko 500 kilograma vodika dnevno, čime bi se moglo opskrbiti oko 10 do 20 gospodarskih vozila ili više od 100 automobila.