Velik rast za offshore vjetroelektrane
Foto: Canva

Velik rast za offshore vjetroelektrane

U prošloj godini instaliran je vrlo velik broj novih offshore vjetroelektrana, a po rastu ukupnog kapaciteta 2023. je bila druga najbolja godina u povijesti.

Unatoč makroekonomskim izazovima s kojima se sektor suočava na nekim ključnim tržištima, industrija vjetra instalirala je 10,8 GW novih offshore vjetroelektrana, čime je globalna ukupna snaga porasla na 75,2 GW. Njihov kapacitet je porastao je za 24 psoto u odnosu na prethodnu godinu, a Globalno vijeće za energiju vjetra (GWEC) očekuje da će se takav rast nastaviti do 2030. godine.

U sljedećih deset godina, GWEC predviđa da će biti instalirano 410 GW novih offshore vjetroelektrana, čime će se njhov razvoj uskladiti s globalnim ciljevima instaliranja 380 GW do 2030. godine. Najveći rast se očekuje na prijelazu desetljeća, s dvije trećine instaliranih kapaciteta između 2029. i 2033. godine. Ovo brzo širenje implementacije mora se graditi na sve većoj suradnji između industrije i vlada te stvaranju usmjerenih i učinkovitih političkih i regulatornih okvira, kažu iz GWEC-a.

Ovaj očekivani rast potaknut će dolazak sljedećeg vala tržišta vjetroelektrana na moru kao što su Australija, Japan, Južna Koreja, Filipini, Vijetnam, Brazil, Kolumbija, Irska i Poljska gdje se postavljaju dobri uvjeti za dugoročni razvoj offshore vjetroelektrana u velikim razmjerima.