Rivian
Foto: Rivian

Volkswagen ulaže pet milijardi eura u američkog proizvođača električnih vozila

Volkswagen će uložiti oko 5 milijardi dolara u američki Rivian i osnovati zajedničko ulaganje s američkim startupom za za razvoj sljedeće generacije električne arhitekture i softverskih tehnologija koje će koristiti budući modeli dviju marki. Kroz zajedničko ulaganje, Rivianova postojeća integrirana tehnološka platforma bit će temelj za buduće softverski definirane platforme vozila. Osim toga, Rivaian će doprinijeti svojom stručnosti u električnim arhitekturama,a to će VW-u omogućiti korištenje Rivianovih postojećih softverski definiranih platformi u budućim električnim vozilima.

Volkswagen grupa će Rivianu u početku dati milijardu dolara kroz neosigurane konvertibilne obveznice, koje će se u prosincu pretvoriti u obične dionice. Njemačka tvrtka će zatim izdvojiti dodatne 2 milijarde dolara u dvije tranše od po milijardu dolara 2025. godine. U 2026. će izravno uložiti još 2 milijarde dolara. Ova suradnja dolazi nakon opetovanih odgoda za softversku platformu sljedeće generacije koju razvija softverski odjel VW Grupe Cariad. Tvrtka je osnovana dok je VW još uvijek vodio Herbert Diess i stvorena za razvoj softverskih platformi za sve marke VW, uključujući Porsche, Audi, Bentley i VW. Kašnjenja u razvoju su prisilila VW grupu da u nekoliko navrata odgodi lansiranje Audija Q6 e-tron i novog električnog Porschea Macana.

Rivian
Foto: Rivian

Vrlo smo uzbuđeni zbog partnerstva s Volkswagen grupom”, rekao je izvršni direktor Riviana Robert Scaringe. “Od najranijih dana Riviana, bili smo usredotočeni na razvoj visoko diferencirane tehnologije, i uzbudljivo je što je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih automobilskih kompanija to prepoznala. Ne samo da se očekuje da će ovo partnerstvo dovesti naš softver i povezanu zonsku arhitekturu na još šire tržište kroz globalni doseg Volkswagen Grupe, već se očekuje da će ovo partnerstvo također pomoći u osiguravanju naših kapitalnih potreba za značajan rast. Rivian je stvoren kako bi pomogao svijetu da se udalji od fosilnih goriva kroz uvjerljive proizvode i usluge, a ovo je partnerstvo prekrasno usklađeno s tom misijom.”

VW nije otkrio koji će modeli biti prvi lansirani s Rivianovim softverom. Posljednjih mjeseci proizvođači automobila surađivali su na tome da Rivianova električna arhitektura i softver rade s postojećim vozilima VW grupe.

razgovoru s Reutersom, izvršni direktor Riviana rekao je da će investicija VW-a pozitivno utjecati na novčani tok, a istovremeno će mu osigurati sredstva potrebna za razvoj i proizvodnju novih modela R2 i R3. “Naši kupci imaju koristi od ciljanog partnerstva s Rivianom za stvaranje vodeće tehnološke arhitekture”, dodao je izvršni direktor VW grupe Oliver Blume. “Kroz našu suradnju, brže ćemo i po nižoj cijeni donijeti najbolja rješenja za naša vozila. Također djelujemo u najboljem interesu naših jakih brendova, koji će inspirirati svojim kultnim proizvodima. Partnerstvo se besprijekorno uklapa u našu postojeću softversku strategiju, naše proizvode i partnerstva. Jačamo svoj tehnološki profil i svoju konkurentnost.”