Vrućine na olimpijskim igrama mogle bi biti fatalne za sportaše
Foto: Canva

Vrućine na olimpijskim igrama mogle bi biti fatalne za sportaše

Olimpijske igre u Parizu ovog ljeta mogle bi biti najtoplije u povijesti, prema novom izvješću nazvanom  “Vatreni prstenovi: Rizici od vrućine na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.”. Vodeći sportaši upozorili su da bi vrućina mogla dovesti do kolapsa ili čak smrti sportaša tijekom sudjelovanja u natjecanjima.

Mike Tipton, profesor ljudske i primijenjene fiziologije na Sveučilištu Portsmouth u Ujedinjenom Kraljevstvu i dr. Jo Corbett, zamjenica dekana za istraživanje i inovacije na sveučilišnom odjelu za znanost i zdravstvo, radila je s bivšim olimpijcima i klimatskim znanstvenicima na sastavljanju izvješća.

“Zagrijani planet predstavljat će dodatni izazov za sportaše, što može negativno utjecati na njihovu izvedbu i umanjiti sportski spektakl Olimpijskih igara. Topliji uvjeti također povećavaju potencijal za toplinske bolesti među svim pojedincima koji su izloženi visokom toplinskom stresu, uključujući službene osobe i gledatelje, kao i sportaše,” rekla je Corbett u priopćenju za tisak sa Sveučilišta u Portsmouthu.

Prema Službi za klimatske promjene Europske unije “Copernicus”, proteklih 12 mjeseci bili su najtopliji u povijesti. Budući da su klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem dovele do cijele godine rekordnih mjesečnih temperatura diljem svijeta, sportaši na Igrama mogli bi se suočiti s ozbiljnim zdravstvenim rizicima.

Canva

Olimpijske igre, koje počinju 26. srpnja, na rasporedu su u dva najtoplija mjeseca u Parizu.

“Za sportaše, od manjih problema koji utječu na izvedbu kao što su poremećaji spavanja i promjene vremena događaja u zadnji tren, do pogoršanih utjecaja na zdravlje i stresa i ozljeda povezanih s vrućinom, posljedice mogu biti različite i širokog raspona. S globalnim temperaturama koje nastavljaju rasti, klimatske promjene trebale bi se sve više promatrati kao egzistencijalna prijetnja sportu,” rekao je Lord Sebastian Coe, četverostruki osvajač olimpijske medalje i predsjednik Svjetskog atletskog saveza, u priopćenju za javnost.

Autori studije raspravljaju o smrtonosnom toplotnom valu u Francuskoj 2003., tijekom kojeg je umrlo više od 14.000 ljudi. Pariz je posljednji put bio domaćin Olimpijskih igara prije 100 godina, kada su temperature na planetu bile znatno niže.

“Ovo je vrijeme velike neizvjesnosti i nestabilnosti. A jedan od najvećih izazova dolazi od stalno rastućih temperatura”, napisao je Coe u izvješću. “Nikad nije postojala veća potreba za povećanom sviješću, raspravom i istraživanjem onoga što se događa na planetu i zašto. Sport je samo jedan dio toga, ali ne možemo biti gledatelji, svi moramo igrati ulogu. U utrci smo s vremenom. A ovo je jedna utrka koju si jednostavno ne možemo dopustiti da izgubimo.”

Vrućine na olimpijskim igrama mogle bi biti fatalne za sportaše
Foto: Canva

S temperaturama iznad 34 °C i 70 posto vlage, Olimpijske igre u Tokiju 2020. bile su “najtoplije u povijesti”, ali Olimpijske igre u Parizu mogle bi biti još vruće, stoji u priopćenju za javnost.

“Na Olimpijskim igrama u Tokiju osjećao sam se kao da vrućina graniči s vrstom rizika koji bi potencijalno mogao biti fatalan. Jedan od najboljih tenisača na svijetu, Medvedev, je rekao da je mislio da bi netko mogao umrijeti u Tokiju, i ne osjećam da je to bilo veliko pretjerivanje… Ponekad moramo igrati u uvjetima u kojima se jaje doslovno može ispeći na suncu. Ovo nije zabavno ni zdravo. Toplinski udar je relativno čest u tenisu,” rekao je Marcus Daniell, tenisač i osvajač brončane olimpijske medalje s Novog Zelanda, u priopćenju za javnost.u sedam, u priopćenju za javnost.

Izvješće naglašava potrebu slušanja sportaša i davanja prioriteta njihovoj sigurnosti dok se klimatska kriza nastavlja zahuktavati.

“Izazovi za sportaše rastu u pogledu zagađenja zraka, nesigurnosti hrane i vode te nedostatka hlada. I, kao što ovo izvješće posebno jasno pokazuje, izazovi ekstremne vrućine uzrokovane klimatskim promjenama za sportaše su opsežni i predstavljaju rizik od razornih ishoda,” rekao je general Jackson Tuwei, predsjednik Atletikog saveza Kenije, u priopćenju za javnost.