Canva

Znanstvenici otkrili pustinjsku mahovinu koja bi mogla preživjeti na Marsu?

Matt Damon se u filmu Marsovac oslanjao na krumpire uzgojene u biootpadu kako bi preživio, znanstvenici kažu da bi obična pustinjska mahovina mogla biti ključna za uspostavljanje života na Marsu. Kineski znanstvenici kažu da su otkrili da Syntrichia caninervis – mahovina koja se nalazi u ekstremnim regijama uključujući Antarktiku i pustinju Mojave – može izdržati marsovske uvjete, uključujući sušu, visoke razine radijacije i ekstremnu hladnoću.

Tim kaže da je njihov rad prvi koji proučava opstanak cijelih biljaka u takvom okruženju, dok se također fokusira na potencijal za uzgoj biljaka na površini planeta, a ne u staklenicima.

– Jedinstveni uvidi dobiveni u našoj studiji postavljaju temelj za kolonizaciju svemira korištenjem prirodno odabranih biljaka prilagođenih uvjetima ekstremnog stresa – navode znanstvenici, prenosi Guardian.

Profesor Stuart McDaniel, stručnjak za mahovinu sa Sveučilišta u Floridi, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da ideja nije bez temelja.

– Uzgoj zemaljskih bljaka važan je dio svake dugoročne svemirske misije jer biljke učinkovito pretvaraju ugljični dioksid i vodu u kisik i ugljikohidrate – u biti zrak i hranu koji su ljudima potrebni za preživljavanje. Pustinjska mahovina nije jestiva, ali bi mogla imati druge važne koristi u svemiru – rekao je.

Dr. Agata Zupanska, s Instituta SETI, složila se, ističući da bi mahovina mogla pomoći u obogaćivanju i transformaciji kamenog materijala koji se nalazi na površini Marsa kako bi omogućio rast drugih biljaka.

– Inače, mahovina nije ukusna i nije dobar dodatak salati – rekla je.

Pišući u časopisu The Innovation, kineski stručnjaci opisuju kako je pustinjska mahovina ne samo preživjela nego se brzo oporavila od gotovo potpune dehidracije. Također se mogla regenerirati u normalnim uvjetima rasta nakon što je provela do pet godina na -80C i do 30 dana na -196C, te nakon izlaganja gama zrakama, s dozama od oko 500Gy koje čak potiču novi rast.

Dr. Wieger Wamelink sa Sveučilišta Wageningen izražava zabrinutost, uključujući to da temperature na crvenom planetu rijetko prelaze ništicu, što onemogućuje rast biljaka na otvorenom, dok nova studija nije koristila tlo poput onog na Marsu.