Alarmantno: U posljednjih godinu dana izbijeljeno je 60,5 posto svjetskih koraljnih grebena
Foto: Canva

Alarmantno: U posljednjih godinu dana izbijeljeno je 60,5 posto svjetskih koraljnih grebena

U protekloj godini, gotovo dvije trećine koraljnih grebena na planetu bilo je izloženo dovoljnom toplinskom stresu da izazove izbjeljivanje, objavila je u četvrtak američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

Prošlog mjeseca NOAA je objavila da koraljni grebeni prolaze kroz četvrti događaj globalnog izbjeljivanja, s kombinacijom El Niña i klimatskih promjena koje donose rekordno visoke temperature oceana.

“Vrlo sam zabrinut zbog stanja svjetskih koraljnih grebena”, rekao je Derek Manzello, koordinator za NOAA-in nadzor nad koraljnim grebenima, a prenosi Reuters. “Vidimo da su trenutne temeprature oceana vrlo ekstremne.”

Izbjeljivanje koralja događa se kada tople temperature oceana i mora uzrokuju izbacivanje šarenih algi koje žive u tkivima koralja. Bez simbiotskih dobrobiti algi, koralji blijede i postaju osjetljivi na bolesti. Trenutno globalno izbjeljivanje koralja drugi je takav događaj u posljednjih deset godina, stoji u priopćenju za javnost NOAA-e.

Alarmantno: U posljednjih godinu dana izbijeljeno je 60,5 posto svjetskih koraljnih grebena
Foto: Canva

“Od veljače 2023. do travnja 2024. dokumentirano je značajno izbjeljivanje koralja i na sjevernoj i na južnoj hemisferi svakog većeg oceanskog bazena”, rekao je Manzello u priopćenju za javnost.

Od početka prošle godine potvrđeno je masovno izbjeljivanje koralja na Karibima, Floridi, Brazilu, Velikom koraljnom grebenu u Australiji, istočnom tropskom Pacifiku, velikim dijelovima južnog Pacifika, Adenskom zaljevu, Crvenom moru, Perzijskom zaljevu i drugim područja Indijskog oceana.

“Kako se svjetski oceani nastavljaju zagrijavati, izbjeljivanje koralja postaje sve češće i ozbiljnije. Kada su ti događaji dovoljno ozbiljni ili dugotrajni, mogu uzrokovati smrtnost koralja, što šteti ljudima koji ovise o koraljnim grebenima za svoj život,” dodao je Manzello.

Tijekom prethodnog globalnog događaja izbjeljivanja, od 2014. do 2017. godine, 56,1 posto koraljnih grebena bilo je podvrgnuto toplinskom stresu dovoljnom da izazove izbjeljivanje. Drugi događaj iz 2010. pogodio je 35 posto grebena, dok je prvo svjetsko izbjeljivanje 1998. pogodilo 20 posto grebena.

NOAA je primijetila da su koralji Atlantskog oceana najviše pogođeni porastom temperature oceana. Gotovo svi grebeni (99,7 posto) ovdje su bili izloženi toplinskom stresu koji je doveo do izbjeljivanja tijekom prošle godine.