Hrvatsku zahvatio trend nadogradnje solarki: Miroslav na režijama već štedi 1500 eura, a sad će i više

Miroslav Horvat iz Međimurja prije dvije godine je na krov svoje obiteljske kuće postavio solarnu elektranu. Ugradio je 15 panela ukupne snage oko 6 kWp sa željom da smanji troškove koje je njegova obitelj imala za električnu energiju.

– Intencija je bila i da dio troškova za grijanje na prirodni plin smanjimo tako što bismo se prebacili na jedan od modela grijanja i dogrijavanja na električnu energiju. Za tu namjenu dodatno smo instalirali klima-uređaj, infracrvene grijalice te bojler za vodu. Instaliranjem elektrane te spomenutim promjenama u zagrijavanju prostora i vode godišnje uštedimo oko 1500 eura – kaže naš sugovornik.

A koliko vi možete uštedjeti sa solarnom elektranom izračunajte na Energia naturalis kalkulatoru uštede.

.moj-iframe-enna{overflow: hidden; height: 755px; position: relative;}.moj-iframe-enna iframe{ width: 100%; height: 775px; border: none; margin: 0; max-width: initial; overflow: hidden;}

No, Miroslav ne planira stati s energetskim uštedama. U međuvremenu je u kući instalirao još jedan klima-uređaj, a planira kupiti i električni automobil koji bi punio kod kuće te tako na troškovima za benzin očekuje uštedu od oko 1300 eura godišnje. Zbog očekivanog povećanja potrošnje električne energije  Miroslav se odlučio na nadogradnju svoje elektrane.

Trend nadogradnje, odnosno povećanja snage postojećih solarnih elektrana sve je izraženiji u Hrvatskoj. Zakonska regulativa je do 2023. godine sprječavala vlasnike solarnih elektrana za kućanstva da na godišnjoj razini proizvedu više energije nego što potroše, no sada je to zakonski dopušteno, što je otvorilo mogućnosti nadogradnje solarnih elektrana za sve postojeće vlasnike.

– Budući da naša elektrana radi besprijekorno i da do sada nismo imali nikakvih problema, odlučili smo se za nastavak suradnje s ENNA Opskrbom. ENNA je svoj ugovorni dio pri ugradnji i instalaciji s modelom ‘ključ u ruke’ i 10-godišnjom policom osiguranja odradila profesionalno i stvarno nemam primjedbi nego samo pohvale na njihov rad – kaže Miroslav.

Inverteri vs. mikroinverteri, što je bolje?

Obitelj Horvat je trenutno u postupku realizacije projekta dogradnje još 10 panela s kojima će ukupna snaga elektrane iznositi oko 10 kWp. Kažu da za sad proces ide ugovorenom dinamikom. Pri tome Miroslav ističe mikroinverterski sustav za koji su se odlučili nakon što su sve o toj temi proučili na internetu te obavili konzultacija sa stručnjacima iz ENNA Opskrbe koja nudi solarne elektrane s najboljom opremom i mikroinverterima.

– Bitno nam je bilo da dodatni paneli zauzimaju što manje prostora s obzirom na to da imamo stambeni prostor u potkrovlju i zato su se mikroinverteri činili kao idealna opcija – kaže sugovornik.

Naime, mikroinverteri i inverter uređaji su koji se koriste u solarnim panelima za pretvaranje jednosmjerne struje (DC) proizvedene u solarnim panelima u izmjeničnu struju (AC), koju možemo koristiti za napajanje uređaja u kućanstvu. No postoji golema razlika u načinu njihova rada, a ujedno u efikasnosti.

Inverter je centralizirani uređaj koji se obično postavlja na zid kuće ili u garažu. Bez obzira na broj panela na krovu, koristi se jedan inverter za sve solarne ploče u sustavu. A mikroinverteri su manji uređaji koji se postavljaju na poleđinu solarnih panela. Mikroinverteri zasebno pretvaraju jednosmjernu struju proizvedenu u solarnim panelima u izmjeničnu struju, što znači da paneli mogu raditi neovisno od drugih u sustavu. Dakle, inverteri su centralizirani, a mikroinverteri su distribuirani, pa pružaju fleksibilnost i optimalnu učinkovitost u solarnim sustavima.

Mikroinverteri

U sustavima s inverterom nije moguće jednostavno dodati nove solarne module bez promjene, odnosno kupnje jačeg invertera, a s mikroinverterima je povećanje kapaciteta elektrane izrazito jednostavno. Kupac na postojeću elektranu samo treba dodati nove module budući da rade neovisno.

– Naravno da je najbolje planirati sve u početku i ugraditi kapacitet elektrane koji je optimiziran za dulje vrijeme – kaže Miroslav, no ipak je dobro znati da se elektrana u svakom trenutku može i nadograditi te joj se povećati kapaciteti proizvodnje, ukoliko se za tim pokaže potreba.