Ovo je pet velikih prednosti električnih auta za okoliš
Foto: Canva

Fond objavio poziv za trgovce, kreće subvencioniranje ekoloških vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je u petak Javni poziv za iskaz interesa proizvođačima, predstavničkim uredima, generalnim zastupnicima ili uvoznicima motornih vozila na području Hrvatske.

Ovaj poziv prvi je korak u nastavku programa sufinanciranja energetski učinkovitih vozila od strane Fonda. Program će ove godine doživjeti manje izmjene uvjeta financiranja, ali će također i imati rekordan budžet od 15 milijuna eura koji će biti dostupan građanima, objavili su iz Fonda.

Cilj je danas objavljenog Poziva u suradnji sa zastupnicima formirati bazu podataka o energetski učinkovitim vozilima i prodajnim mjestima zainteresiranima za provođenje ovog programa, kako bi se omogućilo građanima da pod istim uvjetima ostvare pravo na sufinanciranje.

U sklopu prijave na Poziv Fonda, zastupnici prijavljuju marke i modele vozila koja proizvode odnosno zastupaju te prodajna mjesta na kojima su ta vozila dostupna za kupnju. Prodajno mjesto može biti svaki prostor, fizički ili virtualni, u kojem prodavatelj uspostavlja kontakt sa potencijalnim kupcem i u kojem se može dogoditi kupnja vozila, a minimalni tehnički zahtjev za provedbu programa je računalo sa stalnom internetskom vezom, printerom i skenerom. Svaki zastupnik ima pravo prijaviti neograničen broj fizičkih prodajnih mjesta te najviše jedno virtualno prodajno mjesto, odnosno internetsku trgovinu (webshop).

Nakon što poziv bude završen, Fond će na svojim službenim stranicama objaviti listu prijavljenih zastupnika, marke i modele vozila koja će biti dostupna za kupnju te adrese prodajnih mjesta, a zatim i Javni poziv za građane.

Limitirali cijenu auta na 50.000 eura

Za razliku od prijašnjih godina, od ove je godine ograničena cjenovna kategorija automobila koje će sufinancirati pa će prihvatljiva biti samo vozila čija je ukupna cijena, uključujući eventualni popust i PDV, do 50 tisuća eura.

Kao i do sad, građani mogu očekivati bespovratna sredstva u iznosu do 40% i to za osobna električna i plug in vozila te motocikle i skutere.

Korigirana je i visina poticaja te će za električne automobile moći dobiti do 9.000 eura, za plug in vozila do 5.000 eura, a do 2.500 eura za motocikle i skutere.

Kroz programe Fonda do sad je na ovaj način sufinancirano preko 8.000 raznih kategorija energetski učinkovitih vozila, a cilj je značajno povećati njihovo korištenje i u godinama koje dolaze.