Francuzi vole žalblje batke, a to ugrožava čitave vrste u Aziji
Foto: Canva

Francuzi vole žablje batke, a to ugrožava čitave vrste u Aziji

Francuska glad za žabljim batacima je “destruktivna za prirodu” i ugrožava vodozemce u Aziji i jugoistočnoj Europi, upozorila je skupina znanstvenika i veterinara. Više od 500 stručnjaka iz istraživačkih, veterinarskih i konzervatorskih skupina pozvalo je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, da “okonča prekomjerno iskorištavanje žaba” i omogući bolju zaštitu vrstama kojima se najviše trguje.

EU svake godine uveze 80 do 200 milijuna žaba, od kojih se velika većina konzumira u Francuskoj. Većina dolazi iz divljih populacija u Indoneziji, Turskoj i Albaniji, kao i s farmi u Vijetnamu, tvrdi se u studiji koju su proveli Robin des Bois i Pro Wildlife, dvije neprofitne organizacije za očuvanje prirode.

Francuzi vole žalblje batke, a to ugrožava čitave vrste u Aziji
Foto: Canva

Ova praksa “uopće nije u skladu” sa strategijom EU-a za divlje životinje, rekla je Sandra Altherr, voditeljica znanosti u Pro Wildlifeu: “To je apsurdno: prirodne populacije žaba ovdje u Europi zaštićene su zakonom EU-a. Ali EU još uvijek tolerira sakupljanje milijuna životinja u drugim zemljama – čak i ako to ugrožava tamošnju populaciju žaba.”

U Francuskoj se jede uvjerljivo najviše žabljih bataka nego u bilo kojoj drugoj državi EU-a. Znanstvenici tvrde da bi Francuska trebala nastojati osigurati globalnu zaštitu za ranjive vrste žaba prema Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (Cites), koja radi na zaustavljanju ilegalne trgovine biljkama i životinjama.

Skupina od 46 ekoloških nevladinih organizacija uputila je sličan zahtjev francuskom ministarstvu okoliša u veljači ove godine.

Francuzi vole žalblje batke, a to ugrožava čitave vrste u Aziji
Foto: Canva

Studije pokazuju da neke vrste žaba već pate zbog francuskih prehrambenih navika. Očnjakasta riječna žaba (Limnonectes macrodon) očito je nestala iz komercijalnog uvoza u Francusku, navodi se u pismu Macronu, dok su brojevi jedinki dvije uobičajene vrste žaba, Fejervarya cancrivora i Fejervarya limnocharis  u opadanju zbog intenzivnog komercijalnog hvatanja tijekom dugog niza godina.

Žabe također igraju važnu ulogu u ekosustavima i na farmama. Punoglavci mogu poboljšati kvalitetu vode u ribnjacima, a žabe mogu pomoći poljoprivrednicima da koriste manje pesticida. Također su korisne u sprječavanju zaraznih bolesti jer jedu komarce.