Završena druga faza sanacije Karepovca vrijedna oko sedam milijuna eura

Hrvatska je uložila 500 milijuna eura za gospodarenje otpadom

U proteklih nekoliko godina Vlada RH je preko nadležnih institucija osigurala gotovo 500 milijuna eura za različite komunalne programe, čime je osigurano kontinuirano unaprjeđenje sustava gospodarenje otpadom. Istaknuto je to u srijedu u Osijeku na sjednici Grupacije održavanja čistoće i gospodarenja otpadom Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen istaknuo je kako su spomenuta sredstva od gotovo 500 milijuna eura osigurana putem ovoga Fonda te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Sredstva su osigurana za razne komunalne programe, od sufinanciranja odlagališta otpada, reciklažnih dvorišta, sortirnica, kanti i kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada, čime se kontinuirano provode mjere za unaprjeđenje toga sustava, dodao je Balen.

Istaknuo je kako se razvijaju i drugi oblici cjelovitog gospodarenja otpadom, pa tako u Šibeniku Fond s tri milijuna eura financira projekt izgradnje energane, koja će od prosušenog mulja i otpada, proizvoditi toplinsku i električnu energiju.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin ocijenio je kako je Osijek od svih velikih gradova u Hrvatskoj napravio najveći pomak u odvojenom prikupljanju otpada jer je 2022. godina završena s postotkom od 52 posto.

Takvim su rezultatima, smatra, pridonijeli odgovornost i ekološka osviještenost sugrađana, edukacija građana svih dobnih kategorija, ali i stvaranje potrebnih infrastrukturnih uvjeta.

Imamo četiri reciklažna dvorišta i jedno mobilno, gdje se može odvojeno odložiti čak 51 vrsta otpada te kompostanu. Gradska uprava i komunalno poduzeće “Unikom” osigurali su potrebnu infrastrukturu, odnosno šest različitih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, u višestambenim zgradama, bez čega sve ovo ne bi bilo moguće, rekao je Vulin.

U sklopu dvodnevne konferencije održat će se više stručnih predavanja i popratnih aktivnosti te predstaviti novi sustavi kompostiranja.

Direktor tvrtke “Unikom” Igor Pandžić najavio je da će se u četvrtak održati i 1. Festival otpada “Eco City Waste Fest”, koji će predstaviti razne informativno-edukativne sadržaje i aktivnosti, poput kuhanja od ostataka hrane s poznatim hrvatskim kuharom Tomislavom Špičekom te kviz na kojem će sudjelovati osječki osnovnoškolci i Dean Kotiga.