Kemikalije na bazi nafte su ogroman problem za zdravlje i planet
Foto: Canva

Kemikalije na bazi nafte su ogroman problem za zdravlje i planet

Upotreba petrokemikalija, odnosno kemikalija na bazi nafte naglo je porasla tijekom posljednjih 70 godina, a većina ih je ušla na tržište bez ikakvih provjera utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi. Sada sve više dokaza povezuje petrokemiju s brzo rastućom prevalencijom niza kroničnih i smrtonosnih stanja, upozorava studija objavljena u New England Journal of Medicine ranije ovog mjeseca.

Petrokemijska proizvodnja danas je čak 15 puta veća nego što je bila 1950-ih godina, a industrija proizvodi oko 350.000 kemikalija koje su odobrene za upotrebu diljem svijeta. Ipak, samo je 5 posto ovih spojeva podvrgnuto rigoroznim testovima sigurnost unatoč tome što stope brojnih bolesti s kojima se petrokemikalije povezuju i dalje rastu.

“Možete osjetiti učinke klimatskih promjena i znati da su povezani s fosilnim gorivima. Ali fosilna goriva su također povezana s ovim kemikalijama kojima smo izloženi i tako utječu na naše zdravlje. Postupno ukidanje fosilnih goriva zbog toga ne bi koristilo samo planetu”, rekla je autorica Tracey Woodruff, profesorica na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu koja vodi Program za reproduktivno zdravlje i okoliš.

Kemikalije na bazi nafte su ogroman problem za zdravlje i planet
Foto: Canva

Za novu analizu, Woodruff je pregledala gotovo sedamdeset studija koje povezuju izloženost kemikalijama dobivenim iz fosilnih goriva, koje ometaju endokrini sustav s povećanim rizikom od niza zdravstvenih problema kao što su: rizik od abnormalnog neurorazvoja (na primjer, poremećaj pažnje s hiperaktivnošću i niži IQ), problemi s plodnošću (loša kvaliteta sperme i poremećen razvoj jajnika), rak dojke, prostate i bubrega rani pubertet i metaboličke bolesti (rano nastali dijabetes, pretilost i nealkoholna masna bolest jetre)…

Hormoni djeluju na vrlo niskim razinama kako bi kontrolirali osnovne funkcije tijela tijekom života, počevši od prenatalnog razvoja. Kemikalijama koje djeluju poput hormona nije potrebno mnogo da pokrenu točno određene razvojne faze, kada se jedna stanica brzo dijeli na trilijune koji grade tijelo. Najsitniji poremećaji mogu izbaciti iz kolosijeka razvoj i uzrokovati urođene mane – najbolji primjer za to su izrazito deformirani udovi beba čije su majke uzimale lijek talidomid zbog mučnine – i bolesti.

Stope neurorazvojnih poremećaja, dijabetesa, kroničnih respiratornih bolesti i raka porasle su do 150 posto, izvijestila je Woodruff, dok je kemijska industrija godišnje izbacivala milijarde kilograma hormonski aktivnih kemikalija.

Petrokemija je također uzela nevjerojatan danak na životni vijek ljudi. Kemijsko onečišćenje, od vađenja fosilnih goriva i petrokemikalija koje se dodaju stotinama proizvoda, između ostalog pesticidima, plastici, materijalima koji dolaze u kontakt s hranom, sredstvima za čišćenje, kozmetici i igračkama, moglo bi ubiti najmanje 1,8 milijuna ljudi godišnje, objavili su istraživači u The Lancetu 2022. godine.