Punionica za auto
BT

Kreću novi poticaji za električne aute: Fond osigurao 15 milijuna eura

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost građane je u ovoj godini kroz svoj program Vozimo EKOnomično osigurao 15 milijuna eura za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, što je do sada najveći planirani budžet za ovu namjenu.

Kakao kažu iz Fonda, javni poziv za iskaz interesa za distributere motornih vozila objavit će kroz deset dana. Nakon što svi zainteresirani distributeri dostave raspoložive marke i modele energetski učinkovitih vozila kreće javni poziv za građane, što se planira do kraja prvog kvartala.

Građani će moći dobiti do 40% bespovratnih sredstava za osobna električna i plug in vozila te motocikle i skutere. Visina poticaja je neznatno korigirana, no u osnovi je ona na razini kako je to bilo i prethodnih godina – do 9.000 eura za električne automobile, do 5.000 eura za plug in vozila i do 2.500 eura za motocikle i skutere.

Sukladno napravljenim analizama ograničili su cjenovnu kategoriju vozila koji će se sufinancirati na iznos do 50.000 eura.

U Fondu kažu kako se očekuje veliki interes, ali i tvrde da su osigurali dovoljno sredstava te da bi trebalo biti novca za sve zainteresirane. A ako se procijeni da će biti potrebno, planiraju osigurati i dodatni novac, u skladu s mogućnostima. No, ne navodi se koliko bi to moglo još biti.

Uz rekordnih 15 milijuna eura koji će biti na raspolaganju samo za građane, u drugom valu poticaja planirano je osigurati i dodatna sredstva za gospodarske subjekte. U suradnji svih resornih ministarstvima radi se na poticanju mjera dekarbonizacije prometa, a moguće je da će za tu namjenu za gospodarske subjekte na raspolaganju biti i sredstva iz EU fondova, kažu u Fondu.

Fond kontinuirano potiče i razvoj potrebne infrastrukture. Osim namjenskog javnog poziva za punionice koji su imali prošle godine, i u sklopu javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća dana je mogućnost građanima koji će postaviti fotonaponsku elektranu da dobiju sredstva u iznosu od 1000 eura i za kućne punionice za električna vozila.

Cilj je sustavno i paralelno poticati mjere e-mobilnosti koji će doprinositi dekarbonizaciji cestovnog prometa, a u posljednjih par godina uz pomoć subvencija Fonda kupljeno je oko 3000 energetski učinkovitih vozila.