Beehive/Canva

Kućanstva u prosjeku gube 150 eura godišnje zbog ‘vampirske’ energije, Hrvati razvili rješenje

EU kućanstvo u prosjeku godišnje potroši 150 eura na “fantomsku”, “vampirsku” energiju – električnu i toplinsku energiju koja se troši nesvjesno, i nepotrebno. Primjerice, kad ostavljamo upaljeno svjetlo u prostoriji u kojoj nitko ne boravi, kad nam je televizor bespotrebno upaljen ili na stand-by funkciji, baš kao i laptop, perilice, punjači, mikrovalna pećnica, igraće konzole, fen, brojni drugi uređaji.  Ili kad, primjerice, turisti izađu iz hotelske sobe ili apartmana, ostavljajući upaljen klima-uređaj, da hladi zidove.

Tim mladih stručnjaka osmislio je hrvatski startup BeeHive SG, platformu koja pomoću umjetne inteligencije prepoznaje bespotrebnu, “vampirsku” potrošnju, i smanjuje ju ili prekida bili mi kod kuće ili ne. Gasi aparate i rasvjetu umjesto nas, ne samo u kućanstvima nego i u uredima, bilo gdje. Tako nam štedi novac, ali smanjuje i ekološki otisak koji bespotrebna potrošnja ostavlja iza sebe.

Platformu je osmislio tim energetskih i IT stručnjaka okupljenih oko Petra Janičića, direktora startupa, i Aleksandra Selakova, direktora razvoja tvrtke, ujedno profesora na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, stručnjaka na području pametnih mreža i naprednih IT rješenja.

– Ljudi obično misle da je televizor, ako ne radi, ali je uključen u utičnicu, mali potrošač, što je pogrešan pristup. Svaka fantomska energija povećava mjesečne račune, ali i porazno djeluje na ekološki otisak kućanstava i tvrtki, neizravno pridonosi nestašici vode i iscrpljuje prirodne resurse poput ugljena, prirodnog plina i urana. Zamislite samo jednu tvrtku s 500 i više zaposlenih – to je i petsto računala koja troše struju i kad su u stand-by modu, pojašnjava Janičić.

Selakov pojašnjava kako platforma radi.

– Bazirana je na naprednim tehnologijama prikupljanja i obrade velikih količina informacija, na matematičkim optimizacijama i na doprinosu umjetne inteligencije. U stanju smo detektirati je li potrošnja u pojedinim dijelovima ureda ili doma organska ili vampirska. Ako je vampirska, možemo smanjiti potrošnju, ili potpuno isključiti uređaj koji nepotrebno troši struju, kaže Selakov. Kako prosječno kućanstvo gubi oko 750 kilovatsati godišnje, BeeHive PEB sustav bi, ugrađen u petsto kućanstava, omogućio rasterećenje od 1.027 kilovatsati dnevno, što bi bilo dovoljno za, primjerice, punjenje dvadesetak električnih automobila dnevno, pojašnjava Selakov.

Janičić odgovara kako se ulaganje u ovaj sustav potrošaču isplati već u prvoj godini korištenja, i kasnije donosi samo uštedu. Europa, ističe, na vampirskoj energiji godišnje gubi oko 30 milijardi eura, a zadala si je cilj do 2030. smanjiti neto emisiju stakleničkih plinova za najmanje 55 posto. Gradovima i destinacijama koje imaju izuzetno visoke sezonske oscilacije platforma osigurava stabilnost mreže i povećava energetsku efikasnost, zaključuju Janičić i Selakov.