Canva

Musk: Zbog AI bi mogli ostati bez struje; Končar: Nikad veća potražnja za transformatorima

Nestašica čipova možda je iza nas, ali Elon Musk je početkom mjeseca upozorio na još jedan ogroman problem koji bi sljedeće godine mogao pogoditi globalnu industriju, a to je nestašica električne energije i transformatora.

– Nisam vidio da se neka tehnologija dosad brže širila. Umjetna inteligencija i električna vozila rastu toliko brzo da ćemo sljedeće godine imati problema s opskrbom struje i transformatorima – rekao je Musk na Boschovoj konferenciji.

Upozorio je kako se čini da broj AI sustava koji dolaze online raste 10 puta u šest mjeseci. Naravno, ističe da to neće moći nastaviti tim tempom, ali da je groznica za čipovima veća od ikoje zlatne groznice prije. Naglaso je kako je lako predvidjeti da će sljedeće pitanje nestašice biti u napajanju transfromatorima jer takvi sustavi trebaju gomilu struje.

A upravo o potražnji za transformatorima razgovrali smo i sa hrvatskim proizvođačem Končar.

– Tijekom posljednjih nekoliko godina, a posebice u 2023., zabilježena je nikad veća potražnja za transformatorima, kao najevidentnija posljedica globalne zelene energetske tranzicije i ustrajnosti Europe u namjeri da postane prvi klimatski neutralan kontinent – kažu iz Končara te ističu da su lani svi poslovni segmenti Grupe KONČAR ostvarili rast, no posebno se ističe upravo poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije, u kojem se KONČAR nametnuo kao jedan od najrelevantnijih visokotehnoloških proizvođača Europe, što potvrđuju brojke.

Navode da je na programu distributivnih i srednjih energetskih transformatora rast potražnje u 2023. u odnosu na 2021. i 2022. godinu oko 40%, dok u ovoj i sljedećoj godini primjećuju stabilizaciju tržišta te očekuju 10 – 15 % višu potražnju nego u 2022. godini. Raste i potražnja za mjernim transformatorima od kojih se u ovoj godini također očekuje daljnji rast prihoda, navode.

Sve traženiji zeleni sustavi

– Kako globalna ekonomija bilježi sve veći zaokret prema održivosti, tako i Grupa KONČAR zelenu tranziciju vidi kao priliku za daljnji razvoj novih tehnologija koje će otvoriti prostor za značajniji rast sveukupnog poslovanja. Pritom je glavni prioritet upravo posvećenost održivom razvoju i smanjenju ugljičnog otiska. Primjetan je tako rast potražnje za upotrebom materijala i opreme transformatora koji zadovoljavaju visoke ekološke zahtjeve, poput biorazgradivog transformatorskog ulja ili transformatorskog lima sa smanjenim ugljičnim otiskom – navode iz kompanije.

Tako sada kupci traže i dokazivanje ugljičnog otiska transformator te traže i praćenje ugljičnog otiska proizvodne lokacije. Kupcu u Njemačkoj tako su nedavno isporučili transformator izrađen od transformatorskog lima proizvedenog iz materijala Bluemint, odnosno visokokvalitetnog transformatorskog lima u čijoj je proizvodnji smanjen udio CO2 za čak 50 posto u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Proizveli su i prvi transformator punjen novim biorazgradivim i održivim izolacijskim uljem koji je isporučen u Švedsku, dok je španjolskom kupcu isporučen prvi srednje energetski transformator s certifikatom ugljičnog otiska.

Očekuju rast potražnje, nastavljaju s investicijama

U Končaru očekuju daljnji rast intenziteta potražnje za proizvodima i rješenjima u segmentu prijenosa i distribucije električne energije na globalnoj razini. Sukladno tome, planiran je nastavak snažnog investicijskog ciklusa uz naglasak na daljnja ulaganja u opremu, razvoj novih proizvoda i širenje kapaciteta te ulaganja u ljudske potencijale, kao preduvjete za osiguravanje konkurentnog tržišnog položaja i ostvarenje svih zadanih ciljeva, navode iz kompanije.