© Christian Hofer / Wien Energie

Najveći austrijski data centar toplinom opskrbljuje bečku bolnicu

Korištenje lokalnih izvora topline važna je komponenta energetske tranzicije. Od ove zime upravo se to događa u 21. bečkom okrugu Floridsdorf, točnije u istoimenoj bolnici: podatkovni centar tvrtke Digital Reality grije susjednu zdravstvenu ustanovu. Američka tvrtka Digital Reality i bečko energetsko poduzeće Wien Energie razvili su u Europi jedinstven koncept koji bi mogao biti od velikog značaja za izgradnju održivije i pravednije energetske budućnosti za sve.

U okviru toga bečko je energetsko poduzeće u bolnici Floridsdorf prije godinu i pol ugradilo toplinske pumpe koje su spojene s rashladnim sustavom podatkovnog centra. Tako dizalice topline od početka ogrjevne sezone učinkovito recikliraju višak topline iz serverskih prostorija i bolnicu opskrbljuju toplinom.

Otpadna toplina iz podatkovnog centra novim sustavom može pokriti između 50 i 70 posto potreba bolnice za grijanjem, a time se štedi i do 4.000 ugljikovog dioksida godišnje. Član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke ističe kako je ovo situacija u kojoj svi dobivaju: bolnica Floridsdorf koja se opskrbljuje lokalnom energijom, poduzeće Wien Energie koja nastavlja poticati širenje klimatski neutralnog daljinskog grijanja i tvrtka Digital Reality koji svoj podatkovni centar čini još održivijim.

© Michael Horak / Wien Energie

Otpadna toplina kao ključna tehnologija za energetsku tranziciju

Energetsko poduzeće Wien Energie paru za daljinsko grijanje do 2040. godine u potpunosti želi proizvoditi iz klimatski neutralnih izvora. U ostvarivanju svog cilja poduzeće se uzda u geotermalne izvore, velike dizalice topline te korištenje postojeće otpadne topline kao u spomenutoj bolnici. Wien Energie tako je u izgradnju triju velikih dizalica topline ukupne snage tri megawatta u Floridsdorfu uložio oko 3,5 milijuna eura. Osim što postrojenje kliniku opskrbljuje toplinom, ono i hladi podatkovni centar.

Bolnica Floridsdorf postavlja nove standarde u klimatski neutralnom pogonu

Još se tijekom izgradnje bolnice 2019. jako pazilo na štedljivo korištenje energije i resursa. Tako se na primjer pri gradnji izbjegavao PVC, a danas pogon koristi daljinsko hlađenje te kišnicu. Usto se proširila biciklistička staza oko bolnice te se izgradilo više od 250 parkirališnih mjesta za bicikle. Osim toga poduzeće Wien Energie u rad je pustilo fotonaponski sustav na krovu garaže bolnice. Bolnica tako uštedi 337 tona emisije CO2 godišnje.