Dok-Ing

Nova inovacija Dok-Inga: Razvili postrojenje koje tekstil pretvara u energiju

Tvrtka DOK-ING je u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca uspješno testirala svoje pilot postrojenje za obradu otpadnog tekstila iz kojeg proizvodi vodik, a predstavili su ga javnosti u utorak na završnoj konferenciji projekta.

Radi se o razvojnom projektu vrijednom 700.000 € koji je sufinancirao Norveški fond za inovacije. Cilj projekta je bila razviti prvo LOOPER postrojenje za tekstilni otpad, čime se mijenja paradigma obrade tekstilnog otpada, koja je danas isključivo spaljivanje i odlaganje na odlagalište, navode iz DOK-ING-a.

Studije pokazuju kako svjetska modna industrija proizvede preko 92 milijuna tona tekstilnog otpada godišnje koji se zbrinjava odlaganjem ili spaljivanjem, dok se manje od 1 % odjeće reciklira u novu odjeću.

Procjene EU su da je potrošnja tekstila po stanovniku u 2020. godini iznosila 14.8 kg za razliku od 10.1 kg u 2003. godini. Zbog ogromnog rasta Europska unija donijela je ambiciozne ciljeve u pogledu zbrinjavanja. Međutim, na tržištu do sada nije postojalo odgovarajuće rješenje.

DOK-ING Indeloop (tvrtka članica DOK-ING Grupe) je razvio inovaciju za preradu jedne tone tekstila dnevno koja zbrinjava otpad na način koji minimizira njegovo odlaganje, već i iz njega proizvodi dodatnu vrijednost odnosno u ovom slučaju energiju. Inovacija procesom uplinjavanja obrađuje otpadni tekstil i pretvara ga u vodik, pepeo i čađu. Čitav proces je, kako navode, bez emisija u okoliš, a dobiveni pepeo se može dalje koristiti za građevinski materijal poput cigle, dok je primjena vodika u obliku energije i goriva višestruka.

Dok-Ing

Na ovaj način se iz otpadnog tekstila stvara nova vrijednost visoke kvalitete, dok se istovremeno ispunjavaju ciljevi smanjenja otpada na odlagalištima i očuvanja okoliša. Iz kompanije ističu da je inovacija od strateške važnosti jer omogućava kružnu ekonomiju na lokalnoj razini.

– Naša zvijezda vodilja u razvoju je bila kako osmisliti proces u kojem otpad prestaje biti nešto čega se želimo riješiti i postaje vrijedna sirovina koja stvara novu vrijednost. Veliko je postignuće što danas imamo inovaciju koja upravo iz otpada stvara energiju. LOOPER sprječava otprilike 275.100 kg emisija CO2 godišnje u usporedbi s konvencionalnim načinima obrade tekstilnog otpada te u potpunosti isključuje potrebu za odlaganjem tekstilnog otpada na odlagalište, što je nedvojbeno najviši tehnološki doseg zelenog i kružnog gospodarstva za tekstil – kazala je Danica Maljković, direktorica za energiju i održivost u DOK-ING Grupi.

Kroz funkcionalni prototip demonstriran u industrijskom okruženju na pilot lokaciji u Čakovcu, DOK-ING je dokazao svoju tehnologiju i, kako navode, sada mogu ponuditi jedinstven proizvod na globalnom tržištu.