Poljska zaustavlja sječu stabala u svojih deset najvažnijih šuma
Foto: Kacper Pempel /REUTERS/PIXSELL

Poljska zaustavlja sječu stabala u svojih deset najvažnijih šuma

Nova nova poljska ministrica klime Paulina Hennig-Kloska izjavila je da će “izbaciti pile iz poljskih šuma” ograničavanjem sječe u 10 najcjenjenijih šuma u zemlji.

Hennig-Kloska, koja je prošli mjesec imenovana ministricom za klimu i okoliš nakon što krajnje desničarske i nacionalističke stranke nisu uspjele formirati koaliciju, rekla je u ponedjeljak da je polugodišnji moratorij u šumama diljem zemlje prvi korak ka ograničavanju sječe.

Vlada je u svom koalicijskom sporazumu obećala zaštititi 20 posto šuma u državi. Nove mjere utječu na samo 1,5 posto šuma kojima upravlja država, ali uključuju bioraznolikost šuma poput karpatske šume na jugoistoku, šume Knyszyn na sjeveroistoku i onih koje okružuju grada Wrocława na jugozapadu.

Poljska zaustavlja sječu stabala u svojih deset najvažnijih šuma
Prosvjed poljskih aktivista protiv sječe šuma Foto: Jan A. Nicolas/DPA/PIXSELL

Zamjenik ministra za klimu, Mikołaj Dorożała, izjavio je: “Ovo su najvrjednija prirodna mjesta koja imaju vrlo važan društveni aspekt, uključujući to što su blizu velikih urbanih središta.”

Poljska je dom nekim od posljednjih preživjelih drevnih šuma u Europi, ali su njene šume opustošene intenzivnom sječom. Grupe za zaštitu prirode naglasile su da je zemlja dom ugroženim životinjama koje su izumrle u mnogim dijelovima Europe, poput smeđih medvjeda, sivih vukova i bizona.

“Poljske šume doživjele su ogromnu devastaciju i državne tvrtke koje se brinu o njima zahtijevaju temeljitu reformu. Ovakva situacija se više nikada ne bi smjela ponoviti. Oni bi trebali služiti društvu i štititi prirodu, a ne biti stroj za zarađivanje novca za političare i šumske gospodare”, rekla je Aleksandra Wiktor, aktivistica za prirodu iz Greenpeacea Poljska.

Nova poljska vlada obećala je snažniju klimatsku akciju od prethodne, s obećanjima da će izgraditi više čiste energije, ubrzati prelazak s ugljena na obnovljive izvore energije i brže smanjiti zagađenje koje zagrijava planet. Također je obećala jaču zaštitu prirode. U jednoj od svojih prvih radnji kao ministrica za klimu, Hennig-Kloska je otputovala u nacionalni park Białowieża, mjesto UNESCO-ve baštine na granici Poljske i Bjelorusije, i najavila planove za stvaranje “Ustava za šume”, zajedno s jačim partnerstvom s lokalnim zajednicama, grupama koje se brinu za okoliš, šumarima i znanstvenicima.

Poljska se više puta sukobila s europskim sudovima zbog sječe šuma unatoč pritisku javnosti da zaštiti šume.