Canva

Prvi put obnovljivi izvori daju 30 posto svjetske energije

Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.

“Rast solarne energije i vjetra doveo je do toga da je 2023. svijet prvi puta premašio 30 posto obnovljivih izvora za električnu energiju”, kaže u priopćenju Ember, energetskog think tanka.

Prema Emberovom izvješću, udio energije proizvedene korištenjem obnovljivih izvora porastao je s 19 posto u 2000. na više od 30 posto u 2023. Sav taj rast rezultat je povećane upotrebe energije vjetra i sunca.

Udio proizvodnje električne energije iz hidroelektrana i preostalih obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji energije smanjio se tijekom istog razdoblja, navodi se u izvješću.

Ember sugerira da bi se udio električne energije iz fosilnih goriva mogao početi smanjivati već ove godine.

“Brzi rast energije sunca i vjetra doveo je svijet do ključne prekretnice – vjerojatno već ove godine – u kojoj će proizvodnja fosilnih goriva početi opadati na globalnoj razini,” stoji u priopćenju.

U izvješću se navodi da brojke za 2023. dolaze iz 80 zemalja koje predstavljaju 92 posto globalne potražnje za energijom.