Petrol PR

Regionalni lider za punionice električnih automobila

Petrol grupa danas upravlja s ukupno 505 punionica u četiri države – Slovenija, Hrvatska, Srbija i Crna Gora. Od njih, 375 je sporijih AC punionica maksimalne snage do 22 kW, 96 brzih DC punionica maksimalne snage do 50 kW, te 34 ultra brze DC punionice sa snagama preko 150 kW. Na području Republike Hrvatske Petrol trenutno upravlja sa 112 punionica od čega su 71 AC (do 22 kW), 30 brzih DC punionica (do 50 kW) te 11 ultra brzih DC punionica (150+ kW). Petrol u Hrvatskoj tako nudi više od 260 priključnih mjesta.

Punionice su locirane na prodajnim mjestima Petrola u gradovima i na autocesti (na odmorištima Desinec sjever, Mosor sjever i Jug i na odmorištima Krka istok i zapad), u sklopu trgovačkih centara te na javnim parkiralištima u gradovima i mjestima (npr. Zagreb, Pula, Rovinj, Poreč, Buzet, Kaštel Sućurac, Split, Križevci, Slavonski Brod…).

Petrol PR

Trenutačna razvijenost infrastrukture za punjenje električnih vozila prati potražnju dok se jedini problem pojavljuje duž autoceste. Iako je HEP, kao najveći operater s infrastrukturom za punjenje električnih vozila u RH, prisutan na velikom broju odmorišta, uglavnom se radi o punionicama snage do 50 kW što je za tranzitno punjenje premalena snaga. Upravo zato, Petrol svoj glavni fokus budućeg razvoja stavlja na pokrivanje tranzitnih pravaca s punjačima velikih snaga, odnosno Ultra brzim punionicama snage veće od 150 kW. S akvizicijom Croduxa dodatno se otvara veliki broj zanimljivih lokacija na kojima se uz rekonstrukciju predviđa i postavljanje punionica.

S druge strane, u gradovima i mjestima Petrol razvija infrastrukturu AC punjača snage do 22 kW koji su prikladniji za punjenje u stambenim i poslovnim zonama, gdje se obično vozila zadržavaju nešto duže. U protekle dvije godine kroz projekt Urban-e, u suradnji sa gradom Zagrebom, širom grada Petrol je postavio 56 punionica s više od 110 priključnih mjesta.

Iz godinu u godinu Petrol bilježi rast potrošnje električne energije kroz ovaj segment iako je, što se tiče domaćih vozila, rast skroman. No najavljeni poticaji za kupnju PHEV i BEV vozila svakako bi trebali ubrzati elektrifikaciju. Što se tiče vozila u tranzitu, što u najvećem broju obuhvaća turiste tijekom sezone, tu je povećanje već znatnije te je u sezoni 2023. u odnosu na sezonu 2022. zabilježen značajan rast broja punjenja. Upravo za vozila u tranzitu Petrol je najbolji partner na tržištu jer u regiji nudi najveću mrežu punionica na cijelom koridoru putovanja od srednje Europe do Jadrana. Tako turist koji se zaputi na Jadransku obalu iz Austrije cijelo svoje putovanje može isplanirati uz korištenje samo jedne aplikacije – OneCharge, te puniti na Petrolovim punionicama. Uz to, dok čeka puneći svoj auto, korisniku se nudi dodatni sadržaj kao Kava na putu, HipShop prodavaonice…

Petrol PR