Velika Britanija od 1957. nije potrošila tako malo ugljena i plina

Rekordna godina za solarnu energiju i problemi s energijom vjetra

Najviše zahvaljujući solarnoj energiji, svijet je 2023. vrtoglavom brzinom povećao izvore obnovljive energije. Ako se još pojača, ovaj će trend pomoći Svijetu okretanje od fosilnih goriva i spriječi ozbiljno globalno zatopljenje i njegove učinke.

Čista energija često je sada najjeftinija opcija, što objašnjava dio velikog  rasta. Države su također usvojile politike koje podupiru obnovljive izvore energije, navodeći kao razloge za to brige za energetsku sigurnost, prema Međunarodnoj agenciji za energiju. Ti su čimbenici spriječili visoke kamatne stope i stalne izazove u nabavi materijala i komponenti za industriju obnovljive energije.

IEA je projicirala da je 2023. u svijetu dodano više od 440 gigavata obnovljive energije, više od ukupnog instaliranog energetskog kapaciteta Njemačke i Španjolske zajedno.

Rekordna godina za solarnu energiju

Kina, Europa i SAD postavile su rekorde solarnih instalacija za jednu godinu, prema Međunarodnoj agenciji za obnovljivu energiju (IEA). Kineski rast nadmašuje sve ostale zemlje, negdje između 180 i 230 gigavata, ovisno o konačnom broju koji tek treba izračunati. Europa je dodala 58 gigavata što je rast od 40 posto u odnosu na 2022. godinu. Solarna energija je sada najjeftiniji oblik električne energije u većini zemalja. Cijene solarnih panela pale su nevjerojatnih 40 do 53 posto u Europi između prosinca 2022. i studenog 2023. i sada su rekordno niske.

Zelea energija u Njemačkoj
Pixsell/LOUISA OFF/REUTERS

Kada budu objavljeni konačni brojevi za 2023., očekuje se da će solarna energija nadmašiti hidroenergiju u ukupnom kapacitetu na globalnoj razini, no kada se radi o proizvedenoj električnoj energiji, hidroenergija će još neko vrijeme biti vodeća jer može proizvoditi 24 sata dnevno.

Izazovi za energiju vjetra

Do kraja 2023. svijet će dodati dovoljno energije vjetra za napajanje gotovo 80 milijuna domova, što će ovu godinu učiniti rekordnom. Kao i kod solarne energije, većina rasta, ili više od 58 gigavata, dodana je u Kini, prema istraživanju Wood Mackenzieja. Kina je na putu premašiti svoj ambiciozni cilj za 2030. od 1200 gigavata kapaciteta solarnih i vjetroelektrana, pet godina prije roka ako se svi planirani projekti izgrade, objavio je Global Energy Monitor.

Velika Britanija od 1957. nije potrošila tako malo ugljena i plina

Kina je bila jedno od rijetkih rastućih tržišta ove godine za vjetar, prema Globalnom vijeću za energiju vjetra. Brže izdavanje dozvola i druga poboljšanja na ključnim tržištima kao što su Njemačka i Indija također su pomogla dodati više energije vjetra. Ali nove instalacije vjetroelektrana su pale u Europi za 6 posto u odnosu na prethodnu godinu, otkriva Wood Mackenzie.

Kratkoročni izazovi kao što su visoka inflacija, rastuće kamatne stope i povećani troškovi građevinskog materijala natjerali su neke tvrtke koje rade na postavljanju  offshore vjetroelektrana da ponovno pregovaraju ili čak otkažu ugovore o projektima, a tvrtke koje rade vjetroelektrane na kopnu da odgode projekte za 2024. ili 2025. godinu.