Riječna ušća koja su 'rasadnici mora' ubrzano nestaju
Foto: Canva

Riječna ušća koja su ‘rasadnici mora’ ubrzano nestaju

Estuariji, niska riječna ušća oblikovana poput lijevka, često se nazivaju “rasadnicima mora”. Oni su dom mnogim ribama velikom broju ptica, dok okolna slana močvara pomaže stabilizirati obale i apsorbirati poplave.

Estuariji se oblikuju pod utjecajem plime i oseke, pri čemu ušće dobiva oblik lijevka.Estuariji se stvaraju naročito uz obale gdje su razlike između plime i oseke velike. Zbog toga su i rjeđi od delti rijeka. Mogu nastati samo kad je količina materijala koji donosi rijeka manji od količine koju morska voda u vrijeme oseke odnosi u more.

Međutim, estuariji su sve rjeđi  jer nova studija pokazuje da su gotovo polovicu svjetskih estuarija promijenili ljudi, a 20 posto njihovih gubitaka dogodilo se u posljednjih 35 godina.

Riječna ušća koja su 'rasadnici mora' ubrzano nestaju
Foto: Canva

Koristeći satelitske podatke, istraživači su izmjerili promjene koje su se dogodile na 2396 estuarija između 1984. i 2019. godine. Rezultati, objavljeni u časopisu Earth’s Future, otkrili su da je u proteklih 35 godina više od 100.000 hektara estuarija pretvoreno u urbano ili poljoprivredno zemljište, pri čemu se većina gubitaka, čak 90 posto dogodila u azijskim zemljama u brzom razvoju.

Nasuprot tome, u zemljama s visokim dohotkom tijekom proteklih 35 godina došlo je do vrlo malog gubitka ovih  ušća, uglavnom zato što se opsežna promjena mnogih eustarija dogodila mnogo desetljeća prije, tijekom faze brzog razvoja tih država.

Mnoge zemlje s visokim prihodima sada prepoznaju i pokušavaju poništiti učinjenu štetu. Na lokacijama kao što je ušće Teesa u sjevernoj Engleskoj ulaže se u ponovno pretvaranje ovih područja u blatnjave ravnice i slane močvare kako bi se smanjio rizik od poplava, povećala otpornost na klimatsku krizu, obnovila riblja populacija i oporavila priroda.