Canva

Solarna mapa: Ovo je 10 najvećih solarnih elektrana na svijetu

Sunčeva energija danas igra jednu od ključnih uloga u prijelazu na obnovljive izvore energije. Brzi rast i široka primjena fotonaponske (PV) tehnologije bili su zapanjujući, s projiciranim globalnim kumulativnim instaliranim PV kapacitetom od približno 1,8 teravata (TW) do kraja 2024. godine, a u nastavku ćemo istaknuti 10 najvećih solarnih elektrana koje pokazuju impresivni razmjer i utjecaj ovih projekata na globalno energetsko tržište.

Projekcije rasta globalnih fotonaponskih (PV) instalacija u sljedećem desetljeću su značajne, potaknute kontinuiranim tehnološkim napretkom, političkom potporom i rastućom potražnjom za obnovljivim izvorima energije.

Evo ključnih projekcija:

Godišnje instalacije: U 2024. godini, očekuje se da će svijet instalirati do 574 GW novih PV kapaciteta

Kumulativni kapacitet: Globalni kumulativni instalirani PV kapacitet projiciran je na približno 1,8 teravata (TW) do kraja 2024. godine.

Tržišna dinamika: Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će sunčeva fotonaponska energija do 2035. godine postati najveći izvor proizvodnje električne energije, značajno doprinoseći globalnoj proizvodnji električne energije

Regionalni doprinosi: Kina nastavlja predvoditi u pogledu dodatnih kapaciteta, uz značajne doprinose Sjedinjenih Država, Indije i Europske unije

Bhadla Solar Park, Indija

By Contains modified Copernicus Sentinel data 2020

Lokacija: Radžastan, Indija
Kapacitet: 2.245 MW
Pregled: Bhadla je smješten u okrugu Jodhpur u Radžastanu i najveći je solarni park na svijetu. Prostire se na 56 kvadratnih kilometara te iskorištava visoku solarnu izloženost i sušne uvjete regije za proizvodnju značajnih količina čiste energije. Park je razvijen u četiri faze, s kapacitetima od 75 MW, 680 MW, 1.000 MW i 500 MW.

Ključne značajke:
Zapošljavanje: Projekt je stvorio tisuće radnih mjesta, doprinoseći lokalnom ekonomskom rastu.
Tehnologija: Koristi fotonaponske ploče za pretvaranje sunčeve svjetlosti u električnu energiju.
Utjecaj na okoliš: Očekuje se smanjenje emisije CO2 za 4 milijuna tona godišnje.
Značaj: Bhadla solarni park igra ključnu ulogu u indijskoj strategiji obnovljive energije, pomažući u smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima i nižim troškovima električne energije kroz konkurentno nadmetanje.

Huanghe Hydropower Hainan Solar Park, Kina

Canva/Ilustracija

Lokacija: Qinghai, Kina
Kapacitet: 2,2 GW
Pregled: Huanghe Hydropower Hainan solarni park, također poznat kao Golmud solarni park, jedna je od najvećih solarnih elektrana na svijetu. Smješten u pokrajini Qinghai, ovo državno postrojenje prostire se na 345 kvadratnih kilometara i uključuje preko 7 milijuna solarnih panela.

Ključne značajke:
Skladištenje energije: Opremljen sustavom za skladištenje energije od 202,9 MW radi poboljšanja stabilnosti mreže.
Tehnologija: Koristi napredne sustave praćenja kako bi maksimizirao proizvodnju energije prateći kretanje sunca.
Utjecaj na okoliš: Očekuje se smanjenje emisije CO2 za približno 1,74 milijuna tona godišnje, što je ekvivalentno sadnji oko 45 milijuna stabala.
Značaj: Ovaj solarni park ključna je komponenta kineske strategije obnovljive energije, značajno doprinoseći ciljevima zemlje u smanjenju ugljičnih emisija i povećanju korištenja obnovljivih izvora energije.

Pavagada Solar Park, Indija

Contains modified Copernicus Sentinel data 2020

Lokacija: Pavagada taluk, okrug Tumkur, Karnataka, Indija
Kapacitet: 2.050 MW
Pregled: Pavagada solarni park, također poznat kao Shakti Sthala, prostire se na 53 kvadratna kilometra i jedan je od najvećih solarnih parkova na svijetu. Dovršen 2019. godine, ima kapacitet od 2.050 MW, što ga čini trećim najvećim fotonaponskim solarnim parkom na globalnoj razini do ove godine.

Ključne značajke:

Model stjecanja zemljišta: Koristi jedinstveni model najma gdje vlasnici zemljišta iznajmljuju svoju zemlju projektu, osiguravajući stalni prihod i zadržavajući vlasništvo nad zemljištem.

Tehnologija: Koristi tehnologiju fotonaponskih ploča s fiksnim nagibom i napredne tankoslojne solarne panele.

Utjecaj na okoliš: Godišnje nadoknađuje približno 578.631 t emisija ugljičnog dioksida.

Značaj: Pavagada solarni park svjedoči indijskim ambicijama u obnovljivoj energiji, značajno doprinoseći solarnom kapacitetu zemlje i pružajući socio-ekonomske koristi lokalnoj zajednici.

Benban Solar Park, Egipat

Copernicus

Lokacija: Asuan, Egipat
Kapacitet: 1.650 MW
Pregled: Benban solarni park, koji se prostire na 37 kvadratnih kilometara, najveći je solarni park u Africi i jedan od najvećih na svijetu. Sastoji se od 41 solarne elektrane i u potpunosti je operativan od 2019. godine.

Ključne značajke:

Tehnologija: Koristi bifacijalne solarne module koji generiraju energiju s obje strane panela, povećavajući ukupnu učinkovitost.

Utjecaj na okoliš: Smanjuje emisije CO2 za približno 2 milijuna tona godišnje, što je ekvivalentno opskrbi preko 420.000 kućanstava.

Socio-ekonomske koristi: Stvorio je 20.000 radnih mjesta tijekom izgradnje i 6.000 stalnih radnih mjesta za rad. Dodatno, pretvorio je lokalnu industrijsku srednju školu u centar za obuku za solarnu energiju.

Značaj: Benban solarni park ključan je projekt u egipatskoj strategiji obnovljive energije, značajno doprinoseći cilju zemlje da 42% svoje električne energije proizvede iz obnovljivih izvora do 2035. godine.

Tengger Desert Solar Park, Kina

USGS/NASA Landsat

Lokacija: Ningxia, Kina
Kapacitet: 1.547 MW
Pregled: Tengger Desert Solar Park, često nazivan “Veliki solarni zid”, jedna je od najvećih solarnih elektrana na svijetu. Prostire se na 43 kvadratna kilometra i učinkovito iskorištava velike površine pustinjskog zemljišta za proizvodnju čiste energije.

Ključne značajke:

Iskorištavanje pustinjskog zemljišta: Učinkovito iskorištava sunčevu energiju u nepoljoprivrednim, sušnim područjima, demonstrirajući potencijal sunčeve energije na neiskorištenim područjima.

Tehnologija: Sastoji se od 3,5 milijuna solarnih panela, značajno doprinoseći kineskom obnovljivom energetskom outputu.

Utjecaj na okoliš: Opskrbljuje približno 600.000 kućanstava i smanjuje emisije CO2 za 1 milijun metričkih tona godišnje, što je ekvivalentno uklanjanju 200.000 vozila s ceste.

Značaj: Tengger Desert Solar Park simbol je kineske predanosti obnovljivoj energiji i održivosti, igrajući ključnu ulogu u naporima zemlje da smanji ovisnost o fosilnim gorivima i bori se protiv klimatskih promjena.

Noor Abu Dhabi, UAE

Contains modified Copernicus Sentinel data 2020

Lokacija: Sweihan, Abu Dhabi, UAE

Kapacitet: 1.177 MW

Pregled: Noor Abu Dhabi jedna je od najvećih solarnih elektrana na jednoj lokaciji na svijetu. Operativna od travnja 2019., prostire se na 8 kvadratnih kilometara i obuhvaća preko 3,3 milijuna solarnih panela.

Ključne značajke:

Trošak: 3,2 milijarde AED (871 milijun USD).

Tehnologija: Koristi napredne fotonaponske panele za maksimiziranje proizvodnje energije.

Utjecaj na okoliš: Smanjuje emisije CO2 za 1 milijun metričkih tona godišnje, što je ekvivalentno uklanjanju 200.000 automobila s ceste.

Značaj: Noor Abu Dhabi je temelj Energetske strategije UAE 2050, s ciljem povećanja doprinosa čiste energije na 50% ukupnog energetskog miksa i značajnog smanjenja ugljikovog otiska proizvodnje energije.

Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, UAE

Copernicus

Lokacija: Seih Al Dahal, Dubai, UAE

Kapacitet: Planirano 5 GW do 2030. godine. Do 2020. dosegli 1,01 GW, a u tijeku su 4. i 5. faza projekta

Pregled: Mohammed bin Rashid Al Maktoum solarni park je najveći solarni park na jednoj lokaciji na svijetu. Razvija ga Dubai Electricity and Water Authority (DEWA), cilj mu je proizvoditi 5.000 MW čiste energije do 2030. godine, s ukupnom investicijom od 50 milijardi AED.

Ključne značajke:

Faze: Park se razvija u više faza, s prvom fazom operativnom od 2013. godine.

Tehnologija: Kombinira fotonaponske (PV) i tehnologije koncentrirane sunčeve energije (CSP), uključujući napredne sustave za praćenje sunca i rješenja za pohranu energije.

Utjecaj na okoliš: Očekuje se smanjenje emisije ugljikovog dioksida za više od 6,5 milijuna tona godišnje nakon završetka.

Značaj: Ovaj solarni park je temelj strategije čiste energije Dubaija za 2050. godinu, s ciljem osiguravanja 100% energije grada iz čistih izvora do 2050. godine. Također podržava šire ciljeve UAE-a za postizanje nulte neto emisije do 2050. godine.

Kurnool Ultra Mega Solar Park, India

Copernicus Sentinel

Lokacija: Okrug Kurnool, Andhra Pradesh, Indija

Kapacitet: 1.000 MW

Pregled: Kurnool Ultra Mega solarni park, koji se prostire na 24 kvadratna kilometra, jedan je od najvećih solarnih parkova na svijetu. Operativan od 2017. godine, razvila ga je Andhra Pradesh Solar Power Corporation Private Limited (APSPCL) uz značajna međunarodna ulaganja.

Ključne značajke:

Tehnologija: Koristi preko 4 milijuna fotonaponskih (PV) solarnih panela montiranih na sustave s jednom osi praćenja kako bi se maksimizirala proizvodnja energije.

Utjecaj na okoliš: Smanjuje emisije stakleničkih plinova za više od 1,5 milijuna tona godišnje, značajno doprinoseći indijskim ciljevima obnovljive energije.

Ekonomski utjecaj: Stvorio je tisuće radnih mjesta tijekom izgradnje i nastavlja pružati mogućnosti zapošljavanja lokalnom stanovništvu.

Značaj: Kurnool Ultra Mega solarni park je ključan projekt u indijskom sektoru obnovljive energije, demonstrirajući potencijal velikih solarnih instalacija za privlačenje međunarodnih financija i podršku ambicioznim ciljevima obnovljive energije zemlje.

Datong Solar Power Top Runner Base, Kina

Analitičarska tvrtka tvrdi da solarna industrija ulazi u novu fazu razvoja i predviđa prosječno oko 350 gigavata fotonaponske ekspanzije diljem svijeta svake godine u sljedećih osam godina
Foto: Canva

Lokacija: Shanxi, Kina

Kapacitet: 1.070 MW (planirano dostizanje 3.000 MW)

Pregled: Datong Solar Power Top Runner Base značajan je solarni fotonaponski projekt smješten u Shanxiju, Kini. Operativan od 2016. godine, prostire se na području od 100 hektara i dio je kineskog Top Runner programa, čiji je cilj promicanje visokoučinkovitih solarnih tehnologija.

Ključne značajke:

Tehnologija: Koristi napredne fotonaponske module i Huaweijeve pametne izmjenjivače sa serijskim spojem za povećanje energetske učinkovitosti i pouzdanosti.

Utjecaj na okoliš: Očekuje se proizvodnja 3,2 milijarde kilovatsati solarne energije tijekom 25 godina, što će smanjiti emisije CO2 za 2,74 milijuna tona.

Planovi proširenja: Projekt je planiran za proširenje na ukupni kapacitet od 3.000 MW, što će ga učiniti jednom od najvećih solarnih baza na svijetu.

Značaj: Datong Solar Power Top Runner Base primjer je predanosti Kine obnovljivoj energiji i tehnološkim inovacijama, značajno doprinoseći kineskim ciljevima obnovljive energije i smanjenju ovisnosti o ugljenu.

NP Kunta Ultra Mega Solar Park, Indija

Copernicus

Lokacija: Okrug Anantapur, Andhra Pradesh, Indija

Kapacitet: 978,5 MW

Pregled: Poznat i kao Ananthapuramu Ultra Mega solarni park, NP Kunta Ultra Mega solarni park prostire se na 32 kvadratna kilometra u Nambulapulakunti. Pušten u rad u svibnju 2016., jedan je od najvećih solarnih parkova u Indiji, koji je razvila Andhra Pradesh Solar Power Corporation Private Limited (APSPCL).
Ključne značajke:

Tehnologija: Koristi napredne fotonaponske (PV) module za maksimiziranje proizvodnje energije.

Utjecaj na okoliš: Značajno smanjuje ugljične emisije, doprinoseći indijskim ciljevima obnovljive energije.

Ekonomski utjecaj: Pruža mogućnosti zapošljavanja i podupire lokalni ekonomski razvoj.

Značaj: NP Kunta Ultra Mega solarni park ključna je komponenta indijske strategije obnovljive energije, pomažući u ispunjavanju ambicioznih ciljeva zemlje u pogledu solarnog kapaciteta i smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima.

Ove instalacije ne samo da pružaju značajne količine čiste energije, već također značajno doprinose smanjenju ugljičnih emisija i poticanju ekonomskog razvoja. Kako svijet nastavlja davati prioritet obnovljivoj energiji, ovi projekti igraju ključnu ulogu u promicanju globalnih ciljeva obnovljive energije i ublažavanju klimatskih promjena. U budućnosti, brojni nadolazeći solarni projekti i napredak u fotonaponskoj tehnologiji obećavaju daljnje ubrzanje rasta solarne energije.