Španjolska zabranjuje kratke letove: Alternativa je vlak
Foto: Canva

Španjolska zabranjuje kratke letove: Alternativa je vlak

Španjolska zabranjuje neke domaće letove na kratkim relacijama kao dio svog plana za smanjenje emisije CO2.  Letovi s željezničkom alternativom koja ima trajanje putovanja manje od dva i pol sata  više neće biti dopušteni, osim u slučajevima putovanja do glavnih zračnih luka zbog transfera na međunarodne letove.

Ograničenje je dio sporazuma koji je u Kongresu sklopila španjolska koalicijska vlada. Država razmatra ovu zabranu od 2021. kao dio svog klimatskog akcijskog plana za 2050. godinu.

Ova zabrana dolazi nakon što je francuska vlada službeno zabranila domaće letove za putovanja koja se vlakom mogu obaviti za manje od dva i pol sata u svibnju prošle godine.

Tekst zakona koji su dogovorile dvije političke stranke, PSOE i Sumar, također nastoji analizirati potencijalni učinak ograničenja privatnih zrakoplova i direktive Europske unije o oporezivanju energenata, uključujući kerozin koji se koristi kao gorivo za zrakoplove.

Foto: Canva

U početku je nacrt prijedloga čelnice Sumara Yolande Díaz uključivao ukidanje letova na kratkim relacijama uz željezničke alternative kraće od četiri sata, ali to je sada smanjeno na dva i pol sata. Kao što je bio slučaj s mjerama uvedenim u Francuskoj, broj letova na koje mjere stvarno utječu mogao bi biti vrlo malen.

Oporbene stranke PP i Vox protive se zabrani,  te tvrde da bi to Španjolsku učinilo “manje konkurentnom”. Član PP-a Guillermo Mariscal objasnio je kako vjeruje da je inicijativa “neučinkovita” jer bi rezultirala samo smanjenjem emisija od 0,06 posto prema podacima Fakulteta zrakoplovnog inženjerstva (COIAE).

Prošle godine COIAE je podijelio izjavu u kojoj izražava svoje neslaganje s planom za smanjenje letova, tvrdeći da bi to imalo gotovo nulti utjecaj na emisije ugljika. Rečeno je da će “s obzirom na tako smanjen promet šteta koja bi bila prouzročena industriji zračnog prometa u Španjolskoj biti znatna”.

Još nije jasno kada će mjere biti uvedene ili koje će rute biti pogođene. Zabrana će morati proći kroz još nekoliko faza izmjena prije nego što je odobri Senat i konačno postane zakon.