Klimatska aktivistica Greta Thunberg oslobođena optužbe
Stefan Müller (climate stuff)/CC BY 2.0 DEED

Švedska policija silom udaljila Gretu Thunberg od parlamenta

Švedska policija nasilno je udaljila Gretu Thunberg i druge klimatske aktiviste nakon što su dva dana blokirali ulaz u švedski parlament. Dva su policajca podigla Thunberg i odvukla je prije nego što su je spustili na tlo oko 20 metara od vrata koja je blokirala.

Thunberg i deseci drugih boraca za zaštitu okoliša počeli su u ponedjeljak blokirati glavne ulaze u švedski parlament. Tako su prosvjedovali protiv učinaka klimatske krize i, kako su rekli, političke neaktivnosti. Aktivisti su se s područja parlamenta udaljili u ponedjeljak poslijepodne, ali su se vratili prosvjedovati u utorak ujutro.

Thunberg (21) postala je lice klimatskog aktivizma mladih, a njeni su tjedni prosvjedi, koji su započeli 2018. ispred švedskog parlamenta, brzo prerasli u globalni pokret. Prošle godine policija ju je u nekoliko navrata privela ili uklonila s prosvjeda u brojnim državama.

Britanski ju je sud prošlog mjeseca oslobodio optužbi za prekršaj protiv javnog reda i mira jer je sudac presudio da policija nije imala ovlasti uhititi nju i druge na prosvjedu u Londonu prošle godine.