Tesla gradi jednu od najvećih punionica za električne aute na svijetu
Foto: Tesla

Tesla gradi jednu od najvećih punionica za električne aute na svijetu

Tesla planira izgraditi ogromnu novu Supercharger stanicu u Kaliforniji koja će imati dovoljno mjesta i snage za punjenje više od 160 električnih vozila u isto vrijeme! Prema zahtjevu za građevinsku dozvolu koji je otkrio jedan korisnik na društvenoj mreži  X, ogromna stanica za punjenje električnih vozila bit će izgrađena u okrugu Kern u Kaliforniji.

Trenutačno najvećim Superchargerom na svijetu smatra se onaj u kompleksu Harris Ranch u Coalingi u Kaliforniji, s 98 mjesta za punjenje. Sa 164 punjača, novoplanirani objekt bit će gotovo dvostruko veći.


Planovi također pokazuju da će Tesla izgraditi 16 pristupnih otvora koji su dizajnirani da olakšaju punjenje automobila koji vuku prikolicu. Nadalje, svako parkirno mjesto imat će solarne nadstrešnice koje će vjerojatno pohranjivati struju u nekoliko stacionarnih baterija, čineći cijelo iskustvo punjenja električnih automobila ekološki prihvatljivijim koliko je to moguće.

U dokumentima se ne spominje kada će ogromno čvorište za punjenje biti izgrađeno, ali sudeći po brzini kojom su prošli projekti dovršeni, to bi se moglo dogoditi već ove godine.

Kalifornija je već dugi niz godina dom najvećih Tesla Supercharger stanica. Objekt Kettleman City između Los Angelesa i San Francisca imao je s 40 punjača titulu najvećeg kada je otvoren 2017. godine. Zatim je tu titulu preuzela stanica The Outlets u Tejonu sa 76 punjača, a slijedila ga je stanica Harris Ranch s 98 punjača.

Ipak, najveća stanica za punjenje automobila na svijetu mnogo je veća  i od ove buduće Tesline. U gradu Shenzen u Kini se naime nalazi stanica za punjenje električnih automobila s čak 637 priključaka.

Tesla Supercharger su brzi punjači koji mogu dodati doseg do 300 kilometara u 15 minuta za neka električna vozila. Teslina mreža je naširoko prepoznata kao najbolja mreža za punjenje u SAD-u, s gotovo savršenim prijavljenim statistikama neprekidnog rada, velikom dostupnošću i dobrim zadovoljstvom korisnika. U cijelom svijetu postoji približno 6000 Tesla Superchargera koji mogu opskrbiti približno 55 000 električnih vozila u isto vrijeme. U Hrvatskoj je trenutno instalirano sedam superchargera u Vrgorcu, Dugopolju, Zemuniku Donjem, Senju, Otočcu, Karlovcu, Slavonskom Brodu i u Dugom Selu pokraj Zagreba s