Ekologija grada/Facebook

Tomašević: Moguć je raniji početak sanacije nekih dijelova Jakuševca

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u utorak da je početak sanacije nekih dijelova odlagališta Jakuševec moguć prije nego što se ranije planiralo te dodao da i dalje traju vještačenja oko uzroka dvaju odrona koja su se dogodila krajem prošle godine.

“Moguće je da sanacija počne na nekim dijelovima ipak i ranije, to su najnovije informacije koje smo dobili, možda nećemo morati čekati do kraja vještačenja. Prije početka sanacije, definitivno ćemo obavijestiti javnost”, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Tomašević: Sanacija Jakuševca neće početi još šest mjeseci

Na pitanje novinara znaju li se uzroci dvaju odrona odlagališta s kraja prošle godine, Tomašević je podsjetio da se na Općinskom sudu u novom Zagrebu provodi osiguranje dokaza tijekom kojih sudski vještaci istražuju uzroke odrona na odlagalištu.

“U siječnju sam rekao da će ta istraživanja trajati šest mjeseci, ja bih isto volio da to bude ranije, međutim ne možemo nikako na to utjecati. Istraživanja toliko traju jer je potrebno potrebno testirati odlagalište na različite vremenske uvjete, na različite padaline (…)”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je i da su međuvremenu sigurnosni protokoli za radnike na odlagalištu podignuti na najviše standarde, ali da su ujedno, prema mišljenju vještaka, dodatni odroni mogući. Istaknuo je da se radi na pronalasku rješenja za to, zbog čega je s Ministarstvom gospodarstva održao više sastanaka.