Canva

Veliki koraljni greben u opasnosti zbog morskog toplinskog vala

Znanstvenici ponovno upozoravaju na razorno izbjeljivanje koralja Velikoga koraljnog grebena, nedaleko od obala istočne australske države Queensland.

Po podacima lokalne nevladine organizacije Climate Council, nove podvodne fotografije ukazuju na puni razmjer katastrofe. Već je pogođeno područje dugo 1100 kilometara koje se proteže od otoka Lizard do otoka Keppel, izvijestila je u utorak australska novinska agencija AAP.

Stručnjaci kažu da je okidač za to novi morski toplinski val koji je zahvatio regiju.

Diana Kleine, voditeljica projekta grupe za praćenje okoliša koja djeluje pod nazivom CoralWatch već 25 godina posjećuje istraživačku stanicu Heron Island u južnome dijelu Velikoga koraljnog grebena i tvrdi da je to najgore izbjeljivanje koje je dosad vidjela.

“Heron Island je srećom izbjegao nekoliko izbjeljivanja u posljednjih nekoliko godina, ali sada izgleda strašno”, rekla je za AAP.

Otok je smješten oko 460 kilometara sjeverno od Brisbanea u području koje je pogođeno aktualnim izbjeljivanjem.

Veliki koraljni greben je sve ugroženiji zbog globalnog zatopljenja. U teškim uvjetima koralji odbijaju alge odgovorne za njihovu boju s kojima u uobičajenim okolnostima žive u simbiozi.

Izbijeljeni koralji su trenutačno pod velikim stresom, ali su još uvijek živi i mogu se oporaviti. No stručnjaci kažu da ih iznimno topla morska voda čini osjetljivima na bolesti koje ih mogu ubiti.

Ne ohladi li se ocean u predstojećim tjednima, pitanje je vremena kada će izbijeljeni žarnjaci uginuti, rekla je Kleine.

S obzirom na temperaturu morske vode koja iznosi i do 30 Celzijevih stupnjeva, na nekim je mjestima izbijeljeno i do 80 posto koralja.