Zelena Billie Eilish: Novi album od recikliranog i eko vinila
Lars Crommelinck Photography Wikimedia Commons

Zelena Billie Eilish: Novi album od recikliranog i eko vinila

Billie Eilish objavit će svoj treći studijski album “Hit Me Hard And Soft” 17. svibnja, a obožavatelje je, osim najavom novog albuma oduševila i viješću o vlastitu doprinosu očuvanju okoliša.

Upravo zbog svijesti o očuvanju okoliša album će izaći u cijelosti, bez najavnih singlova i u ograničenoj količini s ciljem smanjenja utjecaja na okoliš, prenosi BBC.

Plan održivosti sastoji se u tomu da će se vinilne kopije prešati na recikliranom ili eko-vinilu, a sva će ambalaža biti izrađena od recikliranih materijala.

Pjevačica je objavila i da će koristiti sirovu tintu na biljnoj bazi, kao i disperzijski lak na bazi vode. Umjesto termoskupljajuće folije omoti albuma bit će 100 posto reciklirani i ponovno korišteni.

Eilish kaže kako je svjesna činjenice o stalnome porastu prodaje vinila. Naime, po zadnjim je podacima samo u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine prodano čak 5,9 milijuna vinilnih ploča.

Poznato je da je vinil napravljen od plastike koja ima iznimno negativan utjecaj na okoliš i često je upakiran u materijale koji se ne mogu reciklirati.

Istraživači sa Sveučilišta Keele procjenjuju da vinilne ploče obično sadrže oko 135 g PVC materijala s ugljičnim otiskom od 0,5 kg ugljičnog dioksida.

Na temelju tog izračuna Britanci su proizvodnjom ploča proizveli i 2700 tona CO2, uz izuzeće procesa prijevoza i pakiranja.

Glazbeničina je najava uslijedila nakon što je ranije kritizirala svoje kolege izvođače koji izdaju više formata vinila da bi povećali prodaju albuma te je takvu praksu ocijenila frustrirajućom.

“Živimo u vrijeme kada je, iz nekog razloga nekim umjetnicima vrlo važno napraviti razne vrste vinila i pakiranja”, rekla je 22-godišnjakinja u jednom ranijem intervjuu za Billboard, kazavši da “to povećava prodaju i donosi im više novca.”

Eilish će objaviti osam vinilnih varijanti albuma Hit Me Hard And Soft.

Standardna crna varijanta bit će izrađena od 100 posto recikliranog crnog vinila, a preostalih sedam izdanja u boji izradit će se od eco-mixa ili BioVinyla.

Eco-mix nastaje recikliranjem ostataka drugih albuma, bez obzira na boju koja se koristi, što znači da će svaki disk biti jedinstven.

Eilish, najmlađa dvostruka dobitnica Oscara u povijesti, poznata je i kao dugogodišnji borac za očuvanje okoliša te kaže da su je o tomu oduvijek dobro informirali roditelji koji su je naučili da “svaki naš izbor i svaki potez koji poduzmemo utječe na nekoga negdje u svijetu, dobrog ili lošeg” te da joj je to oduvijek važno.